Secţia Morfopatologie a fost reutilată complet

07.08.17

Secţia Morfopatologie a IMSP Spitalul Clinic Republican a fost reutilată complet cu echipament Histopatologic. Acest fapt a fost posibil datorită unui acord de colaborare dintre Spitalul Clinic Republican, Centrul Republican de Diagnostic și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Acum secţia este dotată cu utilaj Thermo Scientific și Leica pentru Anatomia Patologică: procesor de țesuturi de la 120 – 240 casete, sistem de includere în parafină, microtom rotativ semiautomat, sistem automat de colorare a lamelor – 70 lame/oră, sistem automat de acoperire a lamelor cu lamele – 400 lame/oră, microscoape Leica cu cameră digitală, toate de ultimă generaţie. Angajaţii de aici spun că sunt mulţumiţi de activitatea aparatelor, iar munca lor s-a uşurat cu mult.

Aici avem histoprocesor – procesează ţesuturile, după fixarea lor în formalină. Aceasta durează până la 24 de ore. Utilajul eliberează formalina şi apa din ţesuturi, ca urmare pentru pregătirea pentru includerea în parafină. Are aproximativ 12 cuve şi ţesuturile sunt procesate treptat prin aceste cuve, începând cu alcool de 50%, şi se finisează cu alcoolul absolut, cu 100%” a povestit şeful secţiei Morfopatologie, Eugen Melnic.

Datorită utilajului performant, s-a redus timpul de prelucrare a ţesuturilor. „E mult mai uşor să lucrăm acum. Înainte includeam în parafină manual şi procesul dura 7-8 zile, iar acum maxim 3” a relatat Mîinea Maria – laborant histolog.

  

Felcerul laborant superior, Alina Iancu a vorbit despre microtom: „Acesta este microtom, cu ajutorul lui secţionăm materialul. Avem acum şi aparat de colorat modern. Lucrul s-a redus de la 3 ore la o ora şi 7 minute. Totodată, noi nu mai suntem nevoiţi să suportăm mirosul înţepător al reactivelor. Majoritatea lucrătorilor sunt tineri şi e important pentru noi să avansăm, acest utilaj ne dă o astfel de posibilitate”.

Înainte de a fi reutilată secţia, personalul executa toate lucrările manual.