Sănătatea oameilor, animalelor și a mediului - o singură sănătate pentu toți

21.11.19

În perioada 18-24 noiembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) desfășoară Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice cu genericul: „Sănătatea oameilor, animalelor și a mediului- o singură sănătate pentu toți”. Cu acest prilej, în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost organizată o conferință cu același generic, unde au participat: Ion Balica - vicedirector medical SCR, Elizabeth Stokle - consultant BRE OMS, Ecaterina Busuioc - specialist în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate și Stela Gheorghiță - reprezentant al biroului regional OMS .

OMS atenționează: „Stop infecțiilor chirurgicale” (o infecție care survine după intervenția chirurgicală). Mai mult de 1 din 10 persoane, care sunt supuse unei intervenții chirurgicale în țările cu venit mic și mediu, capătă o infecție chirurgicală.

Rezistența la antibiotice (RAM) reprezintă capacitatea microorganismelor, de a se adapta, devenind rezistență la un antimicrobian la care au fost anterior receptive. RAM este o consecință a selecției naturale și a mutației genetice. La nivel global au loc 700 mii de decese din cauză la RAM.

Cauzele rezistenței la antibiotice sunt următoarele:

  • Prescrierea în exces a antibioticelor la om, animale, păsări.
  • Nefinalizarea tratamentului.
  • Prevenirea și controlul prost al infecțiilor.
  • Lipsa igienei și sanitație proastă.
  • Lipsa elaborării de noi antibiotice.

Pentru gestionarea antimicrobacteriană este necesară abordarea organizațională la nivel de sistem al ocrotirii sănătății, pentru a promova și monitoriza utilizarea judicioasă a preparatelor antimicrobiene, pentru a păstra eficacitatea lor pe viitor. Scopul acestui program este de a optimiza utilizarea antibioticelor, de a promova schimbarea comportamentală în practicile de prescriere și distribuire a antibioticelor, de a economisi mijloace financiare în baza reviziurii costurilor inutile pentru asistența medicală etc.