Studiile Clinice privind tratamentul persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus continuă

26.03.21

Administrarea medicamentului inovativ pan-Janus kinaza ( utilizat în cadrul studiului clinic) pacienților infectați de COVID – 19 continuă să demonstreze rezultate favorabile în vindecarea bolnavilor și o eficiență maximă în stoparea furtunii de cytokine, atât la pacienții din Republica Moldova, cât și la cei de peste hotare. Potrivit comunicatului de presă al Companiei Theravance Biopharma Limited, la nivel mondial utilizarea preparatului a arătat îmbunătățiri vădite în rezultatul clinic și durata spitalizării pacienților, dar și fara decese înregistrate, comparativ cu acele persoane, cărora le-a fost administrat placebo și nu medicamentul propriu-zis.

Conform datelor la nivel global, privind utilizarea pan-Janus kinaza avem:

 - practic 0% deces la cei care au primit doza terapeutica de medicament versus 33% la cei care nu au primit medicamentul,

-  0%  agravare a starii clinice la cei ce au administrat preparatul versus 50% la cei pe placebo,

- timpul mediu până la externarea din spital 15,3 zile la cei cu medicament versus 22.5 zile la cei fara preparat.

Amintim că studiile clinice privind tratamentul persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus se desfășoară și în Republica Moldova în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru de comun cu ARENSIA (Companie privată de cercetare cu acționariat german, specializată în studii clinice exploratorii, de fază I şi II). În acest context, informăm că și rezultatele studiilor clinice cu preparatul pan-Janus kinaza desfășurate în țara noastră demonstrează rezultate foarte bune. Astfel, din prima cohortă au făcut parte 18 persoane. Din cohorta a doua, în prezent fac parte 53 de pacienți. In total 71 de pacienti infectati cu COVID-19 care au dezvoltat forme moderat-severa au participat la acest studiu istoric. 

Studiul este dublu-orb. 50% din pacienți au beneficiat de medicament, iar 50% de placebo. S-a atestat o tolerabilitate si eficienta foarte buna. Durata spitalizării pacienților înrolați în studiul clinic, infectați de SARS-CoV-2 a fost una mult  mai mică comparativ cu cea a pacienților tratați utilizând metoda ”clasică”. Totodată, simptomele virusului au diminuat mai rapid.

Reiterăm, că medicamentul pan-Janus kinaza produs de Compania Theravance Biopharma Limited este administrat prin inhalare și este destinat tratamentului leziunilor pulmonare acute asociate cu COVID-19, la pacienți în stare de gravitate moderat-severă, infectați cu noul tip de Coronavirus.

Subliniem, că acum este în derulare și un alt studiu clinic, desfășurat în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, care prevede administrarea preparatului antiviral sub formă de pastile. În cadrul acestuia, pacientul primește medicamentul dimineața și seara, timp de cinci zile. La moment, în această cercetare medicală sunt înrolați 18 pacienți. Duratalor de spitalizare, la fel, este una mai scurtă, testul la SARS Cov -2 devine negativ peste 3-4 zile, iar complicațiile bolii nu sau dezvoltat.

În același timp, studiile clinice ce prevăd utilizarea cocktail-ului de anticorpi monoclonali elaborat de compania Regeneron Pharmaceuticals la fel se desfășoară cu succes. Așadar, unul dintre acestea prevede administrarea anticorpilor monoclonali destinați pacienților infectați de COVID -19 internați în secțiile de Terapie Intensivă COVID – 19 a IMSP SCR”T. Moșneaga”. Până la etapa actuală au fost înrolați 88 de persoane în acest trial, dintre care 11 sunt spitalizați în prezent în secțiile TI. În cazul dat, complexul de anticorpi monoclonali este administrat pacienților în stare de gravitate medie și gravă, pentru a putea opri evoluția bolii, replicarea virusului și a preveni complicațiile ulterioare. Dacă bolnavul deja este într-o stare extrem de gravă, anticorpii monoclonali nu mai sunt indicați.

Totodată, este în derulare studiul clinic cu utilizarea cocktail-ului de anticorpi monoclonali elaborat de compania Regeneron Pharmaceuticals, unde sunt înrolați persoanele, care au avut contact cu cei bolnavi de COVID – 19. Amintim, că acesta testează o combinație de anticorpi monoclonali administrate separat sub formă de injecții subcutantate (sub piele). În cadrul acestuia, din Republica Moldova participă 123 de persoane și aproximativ 2000 în SUA și la nivel global. Este de menționat că cei 123 de participanți sunt deja în ultima fază de evaluare. Investigatorii comunică regulat cu participanții acestui studiu. Iar, de exemplu în SUA si deacum si in Germania, acest medicamentul poate fi cumparat in farmacie  pentru tratamentul noului tip de Coronavirus.

Cel mai recent studiu clinic, aprobat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, startul căruia a fost dat la începutul lunii martie, curent este al companiei farmaceutice ”Celltrion”.

Acesta este un studiu de faza 3 ce prevede administrarea unui cocktail de anticorpi monoclonali pacienților testați cu Sars Cov 2, care dezvoltă o formă ușoară sau medie. Administrarea unică a acestor anticorpi se efectuează printr-o perfuzie intravenoasă. Ulterior, are loc monitorizarea persoanei cu testarea parametrilor de laborator, a PCR-ului și cu evaluarea clinică în dinamică. Participanții la studiu sunt evaluați minuțios: se analizează toți parametrii biochimici, clinici, tensiunea arterială, saturația cu oxigen, temperatura, electrocardiograma etc.” a explicat Natalia Gaibu investigatorul principal ( șef Departament Terapie, IMSP SCR ).

Până la ziua de astăzi în acest studiu sunt înrolate 21 persoane, dintre care două se tratează în Departamentul COVID – 19 al IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.

Este prea devreme să vorbim despre unele rezultate, cu atât mai mult că acum nici noi nu cunoaștem cui i-a fost administrat preparatul și cui placebo. Dar, de exemplu avem cupluri (participant), care la început aveau același tablou clinic, iar unul din parteneri a doua zi deja avea o evoluție clinică pozitivă, practic simptomele COVID-ului au diminuat”, a adăugat doctorul Natalia Gaibu.

IMPORTANT!!! Toate trialurile menționate au fost aprobate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale precum si de Comitetul Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic din Republica Moldova.