”Zilele Gastroenterologiei Timișorene la Chișinău”

25.10.22

În perioada 21-22 octombrie la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a avut loc conferința ”Zilele Gastroenterologiei Timișorene la Chișinău” Ediția a II-a. La eveniment au participat gastroenterologii și hepatologii din țară, dar și invitați din România.

”Din invitați la conferință au participat domnul profesor Ioan Sporea -somitate în gastroenterologie si hepatologie la nivel mondial, expert internațional în elastografie hepatică. Totodată la conferință au participat prof. Roxana Șirli, Alina Popescu, conf. Mirela Dănila și doctorul Felix Bende, dar și rezidenți din România” a subliniat prof. Eugen Tcaciuc, șef Clinica gastroenterologie și hepatologie.

În cadrul evenimentului au fost discutate cele mai importante probleme din domeniul menționat.

”O deosebită atenție a fost acordată bolii ficatului gras non-alcoolic, care este o patologie în creștere la nivel mondial. S-au discutat cauzele patologiei, diagnosticul, soluțiile de tratament. Am vorbit și despre hepatita E, care este o boală subestimată de medici și s-a accentuat faptul că trebuie să fim prudenți în privința diagnosticului, îndeosebi la gravide, la care această boală ar putea avea un efect fatal. Am vorbit despre pancreatita acută la gravide, pancreatită autoimună, ghidul internațional privind managementul infecțiilor helicobacter pylori” a adăugat prof. Eugen Tcaciuc. 

În cea de-a doua zi e conferinței, pe lângă prezentări, prof. Ion Sporea a ținut un masterclass în domeniul elastografiei și ecografiei cu contrast. Astfel, mai mulți pacienți internați în secția Hepatologie a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au beneficiat de ecografie cu contrast cu scopul diagnostic.

Atât specialiștii din Republica Moldova, cât și cei din România au manifestat deschiderea spre o colaborare în viitor în problemele gastroenterologice și hepatologice.