Ziua Mondială a Sănătății Orale

20.03.21

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății Orale. În următorii trei ani, tema generală a campaniei trimite un mesaj simplu, dar puternic: „Fii mândru de gura ta!”. Cu această chemare la acțiune, specialiștii speră să motiveze oamenii să-și prețuiască și să aibă grijă de gura lor și să înțeleagă că procedând astfel, pot contribui  la protejarea sănătății și bunăstării lor generale. 

Ce înseamnă sănătatea bucală (orală)?

Conform definiţiei OMS, sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a cancerului oro-faringian, a inflamaţiilor orale, a defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis (despicăturii buzei superioare sau a palatului bucal), afecţiunilor gingivale, cariilor dentare, a pierderii dinţilor şi a altor boli, care afectează gura şi cavitatea orală.

În Republica Moldova, în 2019, au fost înregistrate 1560084 vizite la stomatologi și dentiști, dintre care 612658 în rândul copiilor. Aceste cifre sunt în creștere comparativ cu anul 2018, în care au fost înregistrate 1535042 la adulți, dintre care 608981 la copii.

Totodată, la nivel republican, în 2019, în procesul de profilaxie planificată a cavității bucale au fost antrenate 13,6% din populație, comparativ cu 13,5% în 2018. Din numărul persoanelor examinate, 39,1% persoane au avut nevoie de asanare a cavității bucale, comparativ cu 39,2% în 2018. Ponderea copiilor antrenați în profilaxia planificată a cavității bucale în 2019 a fost de 53,2%, comparativ cu 53,3% în 2018. Din numărul total de copii examinați, 33,6% au avut nevoie de asanarea cavității bucale în 2019, comparativ cu 32,8% în 2018.

Factorii de risc pentru afecțiunile orale sunt:

          •   Dieta bogată în zahăr şi grăsimi şi săracă în fibre, vitamine şi minerale   esenţiale se asociază cu carii dentare şi pierderea prematură a dinţilor. 

          •   Fumatul este implicat în numeroase afecţiuni incluzând cancerul oro-faringian, afecţiuni parodontale şi a altor ţesuturi din cavitatea bucală, pierderea dinţilor. 

          •   Consumul excesiv de alcool creşte riscul apariţiei cancerului cavităţii bucale.

Alcoolul este un factor de risc major pentru numeroase probleme sociale şi violenţa fizică care adesea generează fracturi ale oaselor feţei sau a dinţilor. 

          •   Igiena orală deficitară şi ignorarea vizitelor regulate la medicul dentist se asociază cu afecţiuni gingivale şi carii dentare. 

          •   Nefolosirea echipamentelor de protecție  în timpul practicării anumitor tipuri de sport sau a utilizării vehiculelor cu motor poate fi cauza unor traumatisme faciale.

 Cum să practicați o bună igienă orală și să vă mențineți gura sănătoasă pe tot parcursul vieții?

Ø  Scădeți consumul de zahăr din alimentaţie;

Ø  Alimentați-vă echilibrat;

Ø  Consumați fructe şi legume;

Ø  Renunţați la fumat;

Ø  Descurajați copiii şi tinerii să fumeze;

Ø  Reduceți consumul de alcool;

Ø  Asigurați un nivel scăzut, dar constant de fluor în cavitatea bucală. Fluorul poate fi obţinut din apa potabilă, sare, lapte, apă de gură sau pastă de dinţi fluorizată, precum şi prin aplicarea profesională de fluor de către medicul dentist;

Ø  Asigurați accesul la apa curată pentru o igienă generală mai bună şi o igienă orală corespunzătoare;

Ø  Folosiți eficient echipamentele de protecţie în cazul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor;

Ø  Practicați o igienă orală corectă;

Ø  Părinții trebuie să fie instruiți despre sănătatea orală în timpul sarcinii şi vârsta la care copilul trebuie să meargă pentru prima dată la medicul dentist;

Ø  Efectuați vizite regulate (cel puţin două pe an) la medicul dentist;

Ø  Cancerul cavităţii orale şi leziunile pre-canceroase trebuie prevenite prin implicarea specialiştilor în sănătate dentară în realizarea acţiunilor de screening, diagnostic precoce, intervenţii adecvate în cazul prezenţei unor factori de risc cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Prevenirea este cea mai bună opțiune, asumați-vă grija pentru sănătatea bucală!

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale a fost adoptată de Adunarea Generală a Federaţiei Dentare Internaţionale, pe 26 octombrie 2007, la Dubai, Emiratele Arabe Unite şi a fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008.