Ziua Mondială a Tuberculozei - 24 martie

25.03.21

În fiecare an pe 24 martie marcăm Ziua Mondială a Tuberculozei (TB), pentru a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra sănătății, societății și economiei și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de TB. Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei 2021 - „Ceasul ticăie” - transmite senzația că lumea nu mai are timp să acționeze în conformitate cu angajamentele luate de liderii globali pentru a pune capăt TBC. Acest lucru este deosebit de critic în contextul pandemiei COVID-19 care a pus în pericol progresul combaterii TBC și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu efortul OMS pentru asigurarea Acoperirii Universale de Sănătate.

Tuberculoza este boala cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis care cel mai frecvent afectează plămânii. Aceasta se transmite prin  aer, când persoanele cu TBC pulmonară tușesc, strănută sau scuipă. E suficient ca o persoană să inhaleze doar câțiva germeni pentru a se infecta.        

Cine este cel mai expus riscului?

Tuberculoza afectează mai ales adulții în vârsta productivă de muncă. Cu toate acestea, toate grupele de vârstă sunt expuse riscului. Peste 95% din cazuri și decese au loc în țările în curs de dezvoltare.

Persoanele infectate cu HIV sunt de 18 ori mai predispuse să dezvolte TBC activă.

Riscul de TBC activă este, de asemenea, mai mare la persoanele care suferă de alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar.

Persoanele cu subnutriție sunt de 3 ori mai expuse riscului.

Consumul excesiv de alcool și fumatul de tutun cresc riscul îmbolnăvirii cu TBC de 3,3 și respectiv de 1,6 ori.  În 2019, 0,72 milioane de cazuri noi de tuberculoză la nivel mondial au fost atribuite consumului de alcool și 0,70 milioane au fost atribuite fumatului.

Simptome frecvente ale tuberculozei:

  • Tuse pe termen lung (trei luni și mai mult);     
  • Dureri în piept;           
  • Slăbiciune sau/și oboseală;    
  • Pierdere în greutate;          
  • Transpirații nocturne.

De multe ori, aceste simptome pot fi ușoare timp de mai multe luni, astfel,  dacă adresarea la medic este tardivă, va crește și riscul de răspândire a infecției la alte persoane.

Tuberculoza și COVID-19

 Tuberculoza (TBC) și COVID-19 sunt boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tusea, febra și dificultățile de respirație. Însă, diferența e că TBC are o perioadă de incubare mai mare, cu un debut mai lent al bolii. În timp ce experiența infecției COVID-19 la pacienții cu TBC rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave de TBC și COVID-19 pot avea rezultate mai slabe la tratament, mai ales dacă tratamentul pentru TBC este întrerupt. Pacienții trebuie să fie informați de către autoritățile de sănătate despre importanța măsurilor severe de precauție pentru a fi protejate de COVID-19 și despre necesitatea continuării tratamentului împotriva TBC prescris.                                                                                                       

Prevenție   

  • Reducerea transmiterii tuberculozei în societate prin măsuri de prevenire, inclusiv extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei la persoanele care trăiesc cu HIV, contacții adulți, copiii și asigurarea a minim 95% a ratei de vaccinare cu vaccinul Bacillus Calmette-Guerin la nou născuți;
  • Prin respectarea regulilor de igienă personală (să acopere gura când tușește, să nu scuipe pe jos, etc.) și a locuinței (curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea la soare a lenjeriei);
  • Evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • Evitarea consumului de droguri și a fumatului;
  • Evitarea stress-ului;
  • Alimentație sănătoasă;
  • Dacă aţi fost în contact cu bolnavi de TBC, adresaţi-vă medicului de familie.

Republica Moldova

Republica Moldova reprezintă țara din Regiunea Europeană care pune prioritate pe controlul tuberculozei. În plan național tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara aflându-se printre 40 de țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. În ultimii ani se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice prin tuberculoză. Datele statistice demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în TBC (prevenire, depistare, tratament), centrate pe necesitățile persoanelor. Conform anuarului statistic, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 2382 cazuri noi plus recidive de tuberculoză, ceea ce constituie o rată de 67,2 la 100 mii populație privind incidența, în comparație cu anul 2018 (2502 cazuri noi plus recidive, 70,6 la 100 mii populație) și anul 2017 (2700 cazuri noi plus recidive, 76,1 la 100 mii populație).

Tuberculoza afectează mai mult bărbații decât femeile, cu un raport al cazurilor noi de 73,2 % bărbați la 26,8% femei. Cele mai înalte rate ale tuberculozei au fost raportate în rândul adulților cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. Vârsta medie la momentul diagnosticării a fost de 43 de ani. Incidenţa cazurilor noi de tuberculoză cu localizare pulmonară la copiii cu vârsta cuprinsă 0 și 17 ani pentru anul 2019 a fost de 6,2 la 100 mii populație (42 cazuri), pentru anul 2018 – 7,0 (47 cazuri). Mortalitatea prin tuberculoză pentru anul 2019 a constituit 5,9 la 100 mii populație  (209 cazuri), comparativ cu 2018 – 6,5 (232 cazuri). În anul 2019 rata  tuberculozei rezistente la medicamente a constituit 18,6% printre cazuri noi și 39,3% printre cazurile de tratament repetat. În RM tratamentul tuberculozei pentru toți pacienți este gratuit. Rata de succes printre cazurile noi și recidive de tuberculoză sensibilă la medicamente pentru pacienții care au inițiat tratamentul în anul 2018 a constituit 83,9%.                                                               

Fapte-cheie:   

  • TBC rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. 1,4 milioane de persoane au murit din cauza TBC în 2019 (inclusiv 208 000 de persoane cu HIV). La nivel mondial, TBC este una dintre primele 10 cauze de deces.  
  • În 2019, se estimează că 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) la nivel mondial: 5,6 milioane de bărbați, 3,2 milioane de femei și 1,2 milioane de copii. TBC este prezentă în toate țările și la toate grupele de vârstă.
  •  În 2019, 1,2 milioane de copii s-au îmbolnăvit de TBC la nivel global. TBC-ul copiilor și adolescenților este adesea trecută cu vederea de către furnizorii de servicii medicale și poate fi dificil de diagnosticat și tratat.
  • În 2019, cele 30 de țări cu o povară mare a TBC au înregistrat 87% din cazurile noi de TBC. Opt țări reprezintă două treimi din total, India fiind lider, urmată de Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh și Africa de Sud.
  • TBC multidrogrezistentă (MDR-TBC) rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare la adresa sănătății. Un total global de 206 030 de persoane cu TBC rezistentă la mai multe medicamente sau rifampicină (MDR / RR-TB) au fost detectate și notificate în 2019, o creștere de 10% față de 186 883 în 2018.
  • La nivel global, incidența TBC scade cu aproximativ 2% pe an, iar între 2015 și 2019 reducerea cumulată a fost de 9%. Aceasta reprezintă mai puțin de jumătatea de drum până la obiectivul de referință al Strategiei de stopare a tuberculozei prin reducerea acesteia cu 20% între 2015 și 2020.
  • Se estimează că 60 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între anii 2000 și 2019.
  • Stoparea epidemiei de TBC până în 2030 se numără printre obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

CEASUL TICĂIE. E TIMPUL SĂ NE RESPECTĂM PROMISIUNILE. E TIMPUL SĂ STOPĂM TBC. Data marchează ziua din 1882 când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.