Proiecte

PROGRAM DE BURSE PENTRU REZIDENȚII ÎN ANESTEZIOLOGIE ȘI CARDIOLOGIE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Dacă eşti medic rezident în Moldova şi specializarea ta este Anestezie sau  Cardiologie, aplică acum pentru prima ediţie a programului SHI Training Fellowship!  Dacă vei fi selectat, vei avea oportunitatea extraordinară ca în următorii trei ani să lucrezi alături de cei mai buni profesioniști din Israel, utilizînd cele mai bune echipamente şi tehnici disponibile. Prima ediţie a SHI TRAINING FELLOWSHIP a fost lansată pentru a promova dezvoltarea continuă a medicinei academice în domeniile Anestezie şi Cardiologie în Moldova.

Perioada de înscrieri pentru specialităţile Anestezie şi Cardiologie este 1 APRILIE - 1 IUNIE 2014. 

Pentru informaţie detaliată, accesaţi http://shebafellowship.com/md  


PROGRAME ŞI PROIECTE INTERNAŢIONALE ALE DEPARTAMENTULUI CARDIOCHIRURGIE

Deja pe parcursul multor ani, Departamentul Cardiochirurgie din IMSP Spitalul Clinic Republican colaborează cu clinicile de profil din Germania, Franţa, Italia, Croaţia, Israel, Rusia, etc.

La 01.12.2006, la Chişinău, a fost semnat un acord de intenţie, privind programul de colaborare internaţională, intitulat „Proiect Italo-Moldovenesc de colaborare internaţională în Cardiologie şi Cardiochirurgie”. Acest acord prevede formarea profesională a specialiştilor din domeniul cardiologiei şi cardiochirurgiei, precum şi tratamentul cazurilor complexe. De asemenea, în contextul acordurilor stabilite, sînt efectuate vizite ale savanţilor din străinătate, stagii de perfecţionare, traininguri ale specialiştilor în domeniul chirurgiei cardiace şi anesteziologiei-reanimatologiei.

Cultura şi politica organizaţională a Departamentului Cardiochirurgie este axată pe valorificarea oportunităţilor de integrare în activităţile de cercetare internaţională, deschidere pentru schimbul de informaţie şi promovare a realizărilor colaboratorilor departamentului. 

Programe şi proiecte de colaborare internaţională

  1. Proiect de colaboarre ştiinţifico-clinică „Pregătirea homogrefelor pulmonare aortice homovitale şi decelularizare prin metodele ingineriei tisulare”, în cooperare cu Clinica de chirurgie cardiotoracică şi vasculară din Hannover, Germania, 2001-2008. Stagiere, activitate de cercetare ştiinţifică, doctorat şi postdoctorat.
  2. Proiect „Noutăţi în cateterismul cardiac” în cooperare cu Clinica Ospedali Reuniti, Bergamo, Italia, 2004-2008. Stagierea colaboratorilor.
  3. Proiect „Chirurgia viciilor cardiace congeniatle” în cooperare cu Clinica Wolvson, Tel-Aviv. Israel. Stagierea colaboratorilor.
  4. Program de cooperare internaţională în cardiologie şi chirurgie cardiacă în cooperare cu Clinica San Gaudenzio Novara, regiunea Piemonte, Italia, 2007-2008. Stagierea colaboratorilor.

În luna mai 2013, au fost realizate programe de vizită ale specialiştilor şi savanţilor de peste hotare, cum ar fi, Malyşeva Olga (Germania, Leipzig), Badochin V.V. (Federaţia Rusă, Moscova), scopul cărora era de a discuta proiecte comune, perspective şi direcţii principale de colaborare reciproc avantajoasă, bazată pe experienţa şi rezultatele obţinute.

La 1 iunie 2013, se fundamentează ideea unui schimb de colaboratori cu clinicile din Siria şi Italia, în urma întrevederii cu privire la tratamentul chirurgical, diagnosticul patologiilor cardiace între specialiştii IMSP Spitalul Clinic Republican cu personalităţi marcante a societăţii cardiochirurgicale internaţionale, cum ar fi, Tammamm Youssef (Clinica de Chirurgie pediatrică, Damasc, Siria), Giuseppe Isgro (şef Clinica de anesteziologie şi terapie intensivă, Italia), Marco Diena (Şef Departament cardiochirurgie, Clinica San Gaudenzio, Novara), Caius Strie (Institutul Inimii, Timişoara).

În perioada 23-25 iulie 2013, secţiile cu profil cardiochirurgical din IMSP SCR sînt vizitate de profesorul Kalangos Afksendiyos (Clinic for cardiovascular Surgery, Hospital Universitaire, Geneve (HUG), Elveţia), întîlnire în cadrul căreia are loc un schimd de opinii referitoare la tratamentul chirurgical, diagnosticul patologiilor cardiace. În premieră, în comun, a fost efectuată intervenţia cu succes la un copil de 10 luni cu un diagnostic extrem de rar întîlnit: „Tunel aorta-ventricul stîng, anevrism de aortă ascendentă”.

De menţionat că orice domeniu al activităţii IMSP SCR (fie profil terapeutic sau chirurgical) este deschis pentru proiecte de colaborare cu cente medicale internaţionale, care ar spori nivelul de experienţă şi abordare pluralistă a cazurilor complexe.