10 ani de implantare cohleară în Republica Moldova

27.05.24

În data de 24 mai, în cadrul Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” a avut loc conferința națională cu participare internațională cu genericul: ”10 ani de implantare cohleară în Republica Moldova”.

Primele 3 intervenții de implantare cohleară au fost efectuate pe 11 aprilie 2014, în Clinica ORL a Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Este vorba despre două fetițe cu vârsta de 3 ani și 8 luni și respectiv 3 ani 10 luni și un băiat cu vârsta de 3 ani 9 luni cu surditate senzoro-neurală bilaterală profundă congenitală. Echipa care a realizat intervenția a fost formată din: Chirurgi- Prof. Dr. Wolfgang Gstottner- Viena, Austria, Dr. Andrei Antohi- Chișinău, Moldova.

În total în anul 2014, au fost operați cinci copii cu asistența unei companii austriece și a proiectului asociat cu fundația „Liechtenstein foudation”- Guvernul principatului Liechtenstein.

În perioada anilor 2014-2020 au fost implantați în clinică 19 persoane – 15 copii și 4 adulți din surse private, ONG-uri, fundații de caritate, etc. Din 2021 a fost implimentat program special, care prevede finanțarea operațiilor de către stat. Astfel, în prezent toate cheltuielile sunt acoperite de polița de asigurare medicală obligatorie.  

Începând cu anul 2022, în programul general de chirurgie ORL de înaltă performanță – au fost incluse implantarea dispozitivelor de transmisia osoasă (Bonebridge) și implantele active de urcehe medie (Vibrant Soundbridge). Primele intervenții a fost efectuate de Profesorul Milan Profant (Slovacia) pe data de 18 octombrie 2022.

”Avem o colaborare frumoasă cu doctorii moldoveni. 10 ani în urmă am fost cei, care am ajutat la efectuarea primelor operații de implant cohlear în Moldova. În Lituania le realizăm deja de 25 de ani și înțelegem dificultatea întregului proces. Observăm un progres esențial al specialiștilor moldoveni în acest domeniu. Pregătirea lor este la un nivel înalt. Subliniem și dotarea cu echipamentul modern și performant, de care dispuneți”, a declarat Eugenijus Lesinskas, șef Clinică ORL, Universitatea de Medicină din Vilnius.

”Felicit colegii de la Chișinău cu ocazia faptului că au împlinit 10 ani de când depun eforturi în acest sens. România are o experiență de 24 de ani, dar trăim un sentiment de bucurie, pentru că și la Chișinău există toate verigile acestui lanț de intervenție: de la screening și până la implantare. Îi felicităm și îi dorim să poată să rezolve câți mai mulți pacienți, pe toți, dacă este posibil, cu ajutorul Guvernului Republicii Moldova”, a menționat Cozma Sebastian, prof.univ. Universitatea de Medicină, Iași, România, șef serviciu audiologie din cadrul Spitalului Clinic de recuperare, Centrul de implant Iași. 

În fiecare an în Republica Moldova sunt puși în evidență 70-100 de nou-născuți cu dezabilități auditive. La aceştia se adaugă surdităţile dobândite ulterior prin diverse îmbolnăviri. Conform datelor Biroului Național de statistică, în țara noastră există, cel puţin, 44 de candidaţi potenţiali pentru implantare în primul an de viață cu o rată anuală de 20 de pacienţi ulterior.

Anual în Clinica de Chirurgie funcţională, fonoaudiologie şi recuperare ORL a Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” se adresează peste 1000 de persoane cu patologie auditivă. Circa 12% suferă de  forme ce necesită protezare auditivă prin implant cohlear, implant pentru urechea medie și aparate auditive.

Pentru anul 2024 sunt preconizate 20 proteze: 10 ancorare osoasă și 10 implanturi de ureche medie.