15 mai 2023 – Ziua Europeană a Hormonilor. Sloganul: ”Deoarece hormonii contează”

15.05.23

Ziua Europeană a Hormonilor este dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la rolul semnificativ pe care îl au hormonii asupra sănătății și bunăstării, dar și în prevenirea, tratarea și traiul cu numeroase boli endocrine – inclusiv unele dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume.

Este insuficient conștientizată importanța sănătății endocrine pentru bunăstarea noastră generală. Bolile endocrine sunt printre cele mai răspândite în lume, iar endocrinologia este știința care se ocupă cu studiul hormonilor și afecțiunile endocrine.

Sistemul endocrin este un complex de organe și glande care secretă hormoni. Funcția hormonilor este coordonarea creșterii și dezvoltării organismului, echilibrarea metabolismului energetic, asigurarea fertilității, sănătatea sistemului osos.

Sistemul endocrin poate fi afectat de factorii mediului extern. O problemă actuală reprezintă pertrubatorii sau disruptorii endocrini. Aceștia sunt substanțe chimice externe sau amestecuri de substanțe care împiedică acțiunea hormonilor, modifică funcțiile sistemului endocrin cu efecte adverse 

asupra sănătății. Sursele sunt multiple – metale grele, produși chimici industriali, produse de îngrijire personală, pesticide, obiecte/ vase din plastic, 

medicamente, alimente stropite cu pesticide neautorizate.

Substanțele chimice utilizate la fabricarea plasticului contribuie la apariția cancerelor endocrine, obezității, diabetului zaharat, bolilor tiroidei, osteoporozei și infertilității.

Expunerea la disruptorii endocrini se face prin inhalare, consum cu alimentele și apă, prin piele, transfer intrauterin de la mamă la făt.

Este important să fim conștienți de semnele și simptomele dezechilibrelor hormonale și să căutăm ajutor medical în cazul în care observăm schimbări semnificative în sănătatea noastră. Medicii specialiști în endocrinologie pot diagnostica și trata afecțiunile hormonale și pot oferi recomandări adecvate pentru a restabili echilibrul hormonal. Specialiștii secției endocrinologie din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” evaluează și tratează pacienții cu disfuncții endocrine. Găsiți recomandări pentru un echilibru hormonal AICI.