20 Octombrie - Ziua Mondială a Osteoporozei

22.10.24

Anual în data de 20 octombrie este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei. Sloganul din acest an este: ”Spune ”NU” oaselor fragile”. 

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală care apare când procesul de degradare (pierdere) predomină asupra procesului de formare osoasă. „Osteo” înseamnă os, iar „poroză” înseamnă poros (plin de găuri). Pierderea osoasă - face oasele slabe, fragile, deci mai predisupuse la fracturi.

Simptomele 

Mai probabil că nu veți avea nici un simptom în stadiul incipient al osteoporozei. Odată ce oasele devin destul de slabe, s-ar putea să aveti dureri de spate, cel mai des din cauza vertebrelor fracturate sau tasate. De asemenea, spatele s-ar putea deforma, a-ți putea pierde în înălțime  până la câțiva centrimetri.

Fracturile

Uneori, o fractură osoasă este prima manifestare a osteoporzei. Fracturile pot apărea în orice os, dar sunt cele mai frecvente la șold, mână și coloana vertebrală. Nu este nevoie de o cădere gravă pentru a provoca o fractură în oasele slabe. Poți urca pe scări, ridica obiecte grele sau chiar la o simplă aplecare. Aceste tipuri de fracturi pot cauza probleme grave de sănătate pe termen lung.

Cauzele

Etrogenul este un hormon care contribuie la formarea și protejarea oaselor. Când nivelurile de estrogen sunt scăzute, se începe pierderea osoasă. Deci pierderea osoasă are loc în timpul și după menopauză, atunci când ovarele nu mai produc estrogen. Riscul de a face osteoporoză crește dacă nu s-a format suficientă masa osoasă în copilărie și tinerețe, din cauza unei tulburări de alimentație, a lipsei de vitamina D sau a calciului, a lipsei de exerciții fizice sau a unei alte probleme de sănătate.

Factori de risc

Osteoporoza poate apărea la orice vârstă, dar apare cel mai frecvent la adulții de peste 50 de ani. Femeile au de patru ori mai multe șanse de a face această boală decât bărbații. Șansa de a face osteoporza este mai mare la persoanele scunde și dacă au un membru al familiei cu osteoporoză - mai ales dacă acel membru al familiei a avut fractura da fragilitate.

Alti factori de risc

Pe măsură ce hormonii sexuali (testosteronul și estrogenul) scad odată cu vârsta, riscul crește. Unele tratamente pentru cancer scad, de asemenea, acești hormoni. Excesul de hormon tiroidian sau o paratiroidă sau o glandă suprarenală hiperactivă vă pot crește riscul, la fel ca și alte afecțiuni precum boala celiacă, boala gravă cronică de rinichi sau de ficat, lupusul, boala inflamatorie a intestinului și artrita reumatoidă. Steroizii, cum ar fi prednisonul, vă pot crește, de asemenea, riscul.

Factorii de risc legati de stiului de viata

La persoanele ce nu au suficientă activitate fizică, oasele devin mai fragile în timp. Consumul excesiv de alcool crește riscul, la fel ca și consumul de tutun.

Tratamentul

Medicul vă poate prescrie un medicament care previne pierderea osoasă sau formează os nou. Unele dintre aceste medicamente, cum ar fi bifosfonații și modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM) sunt sub forma de tablete. Unele dinte ele pot fi injectabile. Exista medicamente  - un tip de hormon, există și sub forma de terapie biologică. De asemenea, medicul vă poate reomanda să luați suplimente calciu și vitamina D, la fel si exerciții fizice.

Dietoterapia

Calciul și vitamina D sunt cheia sănătății osoase.  Aveti nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul. Este posibil să  puteți obține o parte din ea prin expunerea la soare, dar va trebui, de asemenea, să supliniti și dieta cu produse bogate în vitamina D și calciu. Alimentele bogate în calciu includ - lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, legumele cu frunze verzi, somonul sau sardinele cu oase, soia și cereale îmbogățite cu calciu.

Exercițiul

Exercițiile fizice, în special exercițiile de rezistență, mențin oasele puternice pe măsură ce înaitați în vârstă. Plimbarea este foarte benefică, la fel ca și 30 de minute de activitate fizică 5 zile pe săptămână sau 2,5 ore în total. Mușchii vor lucra, se va preveni atât pierderea osoasă cât și pierderea musculară, așa numita sarcopenie, vei putea preveni mai bine căderile.

Complicațiile

Osteoporoza netratată poate duce la fracture de fragilitate. Fracturile coloanei vertebrale și ale șoldului sunt cele mai grave. Acestea pot duce la o dizabilitate permanentă și chiar pot crește riscul de deces în primul an după fractură. 

Osteoporoza este o afecțiune gravă care poate avea consecințe semnificative asupra calității vieții. Deși nu poate fi întotdeauna prevenită, diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat pot reduce riscul de fracturi și pot îmbunătăți sănătatea generală a oaselor. Este important să adoptăm un stil de viață sănătos și să fim vigilenți în privința factorilor de risc pentru a preveni sau a gestiona eficient această afecțiune.

Oxana BUJOR,

șef Secție Artrologie,

IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”