A VIII-a Conferință Națională cu participare Internațională a Asociației Balint din Moldova

20.05.24

În perioada 17-19 mai 2024, la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a avut loc cea de-a VIII-a Conferință Națională cu participare Internațională a Asociației Balint din Moldova comasată cu Weekendul de vară al Asociației Balint din România, cu genericul "Echilibrul moral: de la etică la sindrom burnout". Moderator: Veronica Calancea, doctor în psihologie, psiholog clinician categoria superioară - IMSP Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga", președintele Asociației Balint din Moldova.

În cadrul sesiunilor au fost abordate așa subiecte precum:

  • Identificarea sindromului Burnout prin tehnica petelor de cerneală Rorschach. Evoluția grupurilor Balint în Moldova.
  • Specificul manifestării arderii emoționale la cadrele didactice vs medici.
  • Îmbunătățirea siguranței pacientului: cunoașterea și prevenirea erorilor medicale și a celor de medicație și altele.

Totodată, au fost organizate work shop-uri practice, unde s-au discutat cazuri reale de burnout și cum acestea au fost depășite.

Evenimentul a fost onorat de prezența domnului Albert Veress, doctor în științe medicale, președinte fondator Asociația Balint România și Almoș Bela Trif, profesor universitar, doctor în științe medicale, doctor în medicină legală, Master în Etică Medicală. Directorul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, Andrei Uncuța le-a înmânat diplome de onoare în semn de înaltă recunoștință și apreciere a activității prodigioase și contribuție substanțială în dezvoltarea eticii medicale a colaboratorilor SCR și promovarea rezultatelor remarcabile în domeniul cercetării sindromului Burnout în plan național și internațional.

Potrivit doctorului în psihologie, Veronica Calancea, 40 % dintre angajații sistemului medical suferă de burnout în primii ani de activitate. În acest context, un aspect important reiterat în cadrul conferinței a fost necesitatea adresării către specialiști pentru a depăși sindromul burnout. S-a subliniat că recunoașterea timpurie a simptomelor și intervenția promptă sunt esențiale pentru a preveni agravarea stării de epuizare profesională.