Ajutor umanitar oferit de Franța

28.10.22

Astăzi, 28 octombrie, IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a recepționat un lot de ajutor umanitar din partea Republicii Franceze. Acesta conține: paturi electrice pentru pacienți, mese pentru examinare, scaune cu rotile, cârje, premergătoare, consumabile pentru îngrijirea pacienților, măști, mănuși, accesorii pentru ortopedie etc.

Andrei UNCUȚA, director IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”: ”Acest ajutor este foarte util pentru activitatea zilnică a spitalului.. Orice utilaj medical se deteriorează cu timpul. Unele dispozitive noi le reparăm, totodată avem un plan de reînnoire a acestora, de aceea lotul recepționat astăzi este binevenit și ne scutește de mai multe cheltuieli. De exemplu costul unui pat medical specializat poate ajunge la 1.500 – 2.000 de euro. Atunci când partenerii noștri externi vin cu un astfel de suport este un beneficiu pentru instituție și pentru calitatea înaltă a actului medical. În acest sens mulțumim Farmacia Umanitară Internațională din Franța și președintele acesteia, Alen Daver, ONG-ul ”Asociația Degețel” în frunte cu directorul Philippe Chaudier. Această asociație își desfășoară activitatea în Republica Moldova de aproape 20 de ani și este al 33-lea camion care ajunge în țară cu diverse ajutoare umanitare pentru instituțiile medicale. În 2019 IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a mai beneficiat de un lot de ajutor din partea poporului francez”.

Philippe Chaudier, coordonatorul ajutorului umanitar, Asociația ”Degețel”: Monitorizarea livrărilor efectuate constată seriozitatea și eficacitatea colaborării cu spitalele din Moldova și respectiv cu IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” și nemijlocit cu directorul Andrei Uncuța. Scopul nostru este de a ameliora condițiile spitalicești pentru pacienții internați”.

Toate bunurile vor fi repartizate în secțiile spitalului conform necesităților fiecărei subdiviziuni. Paturile uzate vor fi reînnoite, reparate și transmise în alte secții sau spitale din țară. În același timp, în lot se conțin dispozitive și echipamente medicale pentru recuperarea bolnavilor după traume locomotorii. Acestea vor fi redirecționate instituțiilor medicale specializate.

Totodată, directorul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, Andrei Uncuța a subliniat că instituția cu suportul Ministerului Sănătății este inclusă în mai multe proiecte internaționale, ce vin să asigure dotarea spitalului cu utilaje de ultimă generație.