Alimentaţia sănătoasă – un factor important în prevenirea debutului diabetului de tip 2

13.11.15

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aduce în prim-plan un subiect, care, în ultimul timp, devine un indice de importanţă sporită în diagnosticarea sau prevenirea anumitor boli, şi anume, ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ. Dacă e să raportăm această temă la particularităţile evolutive ale diabetului, atunci alimentaţia sănătoasă este o componentă însemnată în gestionarea eficientă a tuturor tipurilor de diabet zaharat şi a evitării complicaţiilor. Mai mult, este şi un factor important în prevenirea debutului diabetului de tip 2, care afectează 85-90% din totalul bolnavilor cu diabet. 

Cu atît mai stringentă devine problema, cu cît cifra persoanelor care se confruntă cu această patologie constituie la moment una de 347 milioane şi este în continuă creştere, iar pronosticul OMS denotă că în anul 2030, diabetul zaharat va deveni a VII-a cauză de mortalitate în întreaga lume, or, anual, se atestă 5 milioane de decese.

Conform datelor statistice oferite de către Centrul Naţional de Sănătate Publică, în Republica Moldova, sunt înregistraţi 83 884 de bolnavi cu diabet zaharat, incidenţa constituind 25,7 la 10 mii de locuitori în 2014, în comparaţie cu 16,7 la 10 mii de locuitori în anul 2004. 

În ultimii ani, se observă o manifestare activă a diabetului zaharat de tip 2, văzut ca o afecţiune caracteristică adulţilor şi bunicilor, dar care apare în ultima perioadă tot mai des în rîndul copiilor şi adolescenţilor. Principalul factor de risc este obezitatea, a cărei prevalenţă, la această categorie de vîrstă, este din ce în ce mai mare, iar rolul vîrstnicilor de alături, ai părinţilor este unul vital. Tocmai din acest motiv s-a decis de a întreprinde activităţi de comunicare şi sensibilizare a diabetului, axate pe promovarea alimentaţiei sănătoase, al doilea an consecutiv. 

În IMSP Spitalul Clinic Republican sînt spitalizaţi anual circa 2 000 de pacienţi, diagnosticaţi cu diabet zaharat, iar pe parcursul anului 2014, au beneficiat de îngrijiri medicale 1 832 de bolnavi.

În contextul evenimentului, vineri, 13.11.2015, între orele 10.00 – 12.00, în holul central al SCR, toţi doritorii de a identifica indicele glicemic, au beneficiat de serviciile respective (cu suportul reprezentanţilor companiei farmaceutice BECOR). De asemenea, au fost oferite consultaţii gratuite de către medicii specialişti din secţia Endocrinologie.

 

NOTA BENE: Abordarea unor deprinderi alimentare sănătoase, mai ales la copii, constituie o latură esenţială pentru stoparea epidemiei de diabet zaharat. O masă bogată în legume şi fructe proaspete, cereale integrale, carne slabă, iaurt neîndulcit şi brînzeturi, „condimentată” generos cu un stil de viaţă fără vicii şi excese, gestionează parcursul vieţii, bazată pe principii sănătoase şi proiectează în general cultura percepţiei sinelui, a respectului pentru sine şi propriul organism. Creşteţi şi trăiţi cu sănătate!