Asistentele medicale din cadrul "Cabinetului Transfuzie a sângelui"

26.04.23

”Un strop de sânge este o șansă la viață, iar noi, asistentele medicale din cadrul "Cabinetului Transfuzie a sângelui" din IMSP Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga" cunoaștem mai bine ca oricine acest lucru. Zi de zi suntem puși față în față cu provocări și ne străduim să le depășim pentru a putea salva viețile pacienților.

Hemotransfuzia are un rol important în lupta pentru viața omului și protecția lui față de trauma severe, hemoragii, șoc, cazuri de septicemie, intoxicații, combustii și o serie de maladii.

Actualmente,”Cabinetul de Transfuzie a sângelui” desfășoară o activitate importantă în asigurarea managementului calității în transfuziologia clinică. În acest contex, în anul 2016, în cadrul Cabinetului de Transfuzie a Sângelui este creat Laboratorul imunohematologic, care este dotat cu aparataj performant pentru efectuarea cercetărilor imunohematologice și testările pretransfuzionale ale recepienților, astfel fiind asigurată securitatea hemotransfuzională de către laborantul în medicină de categorie superioară.

În această ordine de idei, menționăm că activitatea secției, dar în special a asistentelot medicale din ”Cabinetul de Transfuzie a Sângelui” sunt următoarele:

  • Asigurarea trasabilității produselor sanguine și hemovigilenței.
  • Îmbunătățirea managementului instituțional.
  • Eficientizarea sistemului de calitate în activitatea hemotransfuzională.
  • Organizarea procesului hemotransfuzional în instituția mecico-sanitară.
  • Respectarea sistemului de management al calității.
  • Hemovigilența în activitatea serviciului hemotransfuzional.
  • Activitatea Laboratorului imunohematologic din cadrul CTS.
  • Desfășurarea activităților de informare în rândul populației, în scopul atragerii donatorilor voluntari.

Activitatea asistentelor medicale din "Cabinetul Transfuzie a sângelui" este crucială în procesul de asigurare a sângelui sigur și de înaltă calitate pentru pacienți. Noi trebuie să verificăm și să asigurăm calitatea sângelui colectat, să efectuăm testele necesare pentru a identifica eventualele infecții sau alte probleme de sănătate ale donatorilor, să stocăm și să gestionăm sângele și componentele sale în condiții optime de temperatură și siguranță, și să asigurăm transfuziile de sânge la pacienții care au nevoie. 

Asistentele medicale din "Cabinetul Transfuzie a sângelui" trebuie să fie bine pregătite și să aibă o cunoaștere temeinică a procedurilor de colectare, procesare și transfuzare a sângelui, dar și a normelor de siguranță și de etică profesională în acest domeniu. De asemenea, ele trebuie să fie capabile să comunice eficient cu donatorii și cu pacienții și să ofere îngrijirea adecvată în cazul unor reacții adverse sau a unor complicații ale transfuziilor.

Cel mai sensibil act pentru noi este donarea voluntară și neremunerată a sângelui. Atunci ne dăm seama cât de mulți oameni în jur sunt gata să sară în ajutorul cuiva. Este atât de emoționant când cineva ”donează șansa la viață” unei persoane, pe care poate nici nu o cunoaște, nu a vazut-o niciodată, dar este gata să o salveze.

De aceea cu mare drag ne alăturăm și participăm în cadrul campaniilor naționale și instituționale de donare a sângelui. De exemplu în septembrie, anul 2022 timp de două zile aproape 300 de persoane din cadrul spitalului și din afară au donat sânge și produse sanguine. Și în luna martie am organizat și participat la o altă campanie de donare: ”O primăvară de vis, plină de dăruire de viață”. Ne mândrim de faptul că, noi, asistentele medicale și colegii din secție am putut motiva societatea să doneze sânge. Totodată, am primit mulțumiri și aprecieri din partea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Asistentele medicale din cadrul secției lucrează întotdeauna non-stop. Zi și noapte sunt la straja sănătății. La fel a fost și în perioda pandemiei COVID -19, atunci când am oferit și noaptea tot suportul secțiilor de Terapii Intensive din cadrul instituției, atunci când cei mai dificili pacienți aveau nevoie de transfuzia de sânge. Timp de aproape trei ani, noi nursele din ”Cabinetul Transfuzie a Sângelui” nu am avut nici o zi liberă, cu excepția celor, în care am fost nevoite să stăm acasă, fiind infectate și noi de COVID – 19, însă acest fapt nu ne întrista. Am fost și suntem conștiente că viața altor persoane depinde în totalitate de munca noastră.

Misiunea asistentelor medicale din "Cabinetul Transfuzie a sângelui" este una foarte importantă. Ne străduim cu mult drag și perseverență să facem față acestei meserii nobile și să depunem tot sufletul în salvarea vieților omenești”.

Colectivul de asistente medicale

din ”Cabinetul de Transfuzie a sângelui”.