În contextul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, care a fost marcată pe 24 martie, asistentele medicale din SCR au participat la conferința ”Tuberculoza – problema prioritară în sănătatea publică”. În cadrul evenimentului s-a discutat despre simptomele bolii, cauzele apariției acesteia, tratamentul și prevenirea tuberculozei. Informația a fost prezentată de către medicii ftiziopneumologi Olga Sclifos și Diana Botnaru din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc".
Tuberculoza rămâne una dintre cele mai letale boli infecțioase din lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste un milion de oameni mor în fiecare an din cauza tuberculozei, iar milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală.
Această boală poate afecta nu doar plămânii, dar și alte organe ale corpului, cum ar fi rinichii, creierul sau oasele. Tuberculoza se transmite de obicei prin aer, atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește și eliberează bacterii în aer, iar alte persoane inhalează aceste bacterii.
Simptome: Simptomele tuberculozei pot varia în funcție de stadiul bolii și de organele afectate. Printre simptomele comune se numără tusea persistentă (mai mult de trei luni) în special una care produce spută cu sânge, oboseală, scădere în greutate, febră, transpirații nocturne și dureri în piept.
Diagnosticul tuberculozei implică adesea teste precum radiografii toracice, teste de spută pentru detectarea bacteriilor tuberculozei și alte teste imagistice sau de laborator.
Tratamentul. În primul rând este necesară izolarea pacienților pentru a opri răspândirea bolii. Tratamentul se poate face atât la domiciliu în cazuri ușoare, cât și în condiții de spital, în funcție de stadiul bolii și starea pacientului. În tratamentul tuberculozei sunt prescrise antibiotice pentru distrugerea bacteriilor.
Prevenire: Prevenirea tuberculozei implică vaccinarea împotriva tuberculozei (vaccinul BCG), evitarea expunerii la persoane cu tuberculoză activă și îmbunătățirea condițiilor de trai și igienă pentru a reduce răspândirea bolii.
În acest context, aducem mulțumiri administrației Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc" și medicilor Olga Sclifos și Diana Botnaru pentru receptivitate, pentru informația oferită și pentru o colaborare frumoasă. Doar împreună putem contribui la creșterea nivelului asistenței medicale acordate pacienților și la o mai bună siguranță a acestora.