Asistentele medicale SCR la Congresul Societății Endocrinologilor din RM

17.10.24

În cadrul celei de-a treia zile a Congresului Național al Societății Medicilor Endocrinologi din Republica Moldova, cu participare internațională, un punct de interes major a fost sesiunea dedicată asistentelor medicale, intitulată „Rolul asistentei medicale în îngrijirea persoanei cu diabet”. Asistentele medicale din Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au avut o prezență activă, participând la discuții despre aspecte esențiale legate de îngrijirea pacienților cu diabet.

Temele abordate au inclus asistența psihologică pentru persoanele cu diabet, subliniind importanța sprijinului emoțional pentru pacienți, precum și screening-ul diabetului zaharat în populație, care este esențial pentru depistarea precoce a bolii și prevenirea complicațiilor. Discuțiile au mai atins subiecte precum optimizarea stilului de viață, prin alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată, elemente de importanță majoră în prevenția și controlul diabetului zaharat. De asemenea, s-a discutat despre rolul educatorilor în prevenirea complicațiilor și monitorizarea efectelor adverse ale tratamentului antidiabetic.

Această sesiune a demonstrat încă o dată cât de importantă este implicarea activă a asistentelor medicale din spitalul nostru în gestionarea eficientă a îngrijirii pacienților cu diabet, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții acestora. În acest context, adresăm mulțumiri pentru colaborare și pentru instruiri utile Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie ”Raisa Pacalo”.