Ce trebuie să cunoaștem despre varice?

22.02.22

Prin boala varicoasă (varice primare sau esențiale) subînțelegem o venopatie cronică a venelor superficiale și a comunicantelor membrelor inferioare, caracterizată prin dilatări venoase permanente, însoțite de alterări morfologice parietale. Vorbind mai simplu, varicele reprezintă o dilatare a venelor, de regulă, ale membrelor inferioare, cauzată de mai multe circumstanțe. Această afecțiune este foarte larg răspândită. Circa 25-45% din populația adultă suferă de ea. Deosebim câteva tipuri de varice, însă cele mai des întâlnite sunt varicele la membrele inferioare.

Una dintre cauzele apariției acestei afecțiuni este presiunea venoasă mărită. În cazul în care observăm o dilatare a venelor mai mare de 3 mm, putem fi siguri că avem o boală varicoasă. Dacă vena are între 1 și 3 mm, cazul nu are impact negativ asupra sănătății, vorba fiind de un simplu defect cosmetic. În prezent, există o mulțime de metode de tratament și profilaxie ale varicelor. Remedii medicamentoase pot fi găsite în farmacii sub formă de pastile sau unguente, însă menționăm că boala poate progresa și majoritatea pacienților ajung până la urmă în spitale, atunci când deja este nevoie de o intervenție chirurgicală deschisă sau, în cel mai bun caz, minim invazivă.

Să analizăm factorii care duc la apariția acestei patologii. Deosebim câțiva factori endogeni: antropologici (staţiune bipedă), anatomo-fiziologici, genetici, tipul constituțional, sexul, vârsta, factorii endocrini, sarcina, obezitatea. Printre factorii exogeni se numără cei fizici (geografic, microclimat), sociali. Factorul hemodinamic este reprezentat de hipertensiunea venoasă ortostatică, ceea ce explică incidența mai mare a bolii varicoase la persoanele care prestează munci grele în picioare. Factorul trofic este determinat de o deficiență ereditară a țesutului de susținere din peretele venelor. În același timp, putem evidenția 3 momente principale care duc la apariția hipertensiunii în sistemul venelor superficiale ale extremităților inferioare: 1) dificultățile fluxului sangvin din sistemul venos al extremităților inferioare; 2) refluxul sângelui din sistemul venelor profunde în cel superficial; 3) refluxul sangvin din sistemul arterial în venele superficiale prin comunicațiile arterio-venoase.

Odată ce observă schimbări fizice, persoana respectivă trebuie imediat să se adreseze la medic. Unele dintre simptome în stadiul de compensare sunt: dilatarea venoasă însoțită de avalvulare axială limitată, oboseala, mai ales în ortostatism, durerile în gambe și senzația de presiune în a doua jumătate a zilei, senzația de oboseală și greutate - gamba de plumb, senzația de tensiune în molet, pruritul pe traiectul trunchiului venelor safene – internă sau externă. 

Boala însă progresează și ulterior deosebim câteva stadii de decompensare. Acestea se caracterizează prin sindromul stazei venoase; greutate și tensiune pronunțată în gambă, oboseală rapidă; în venele dilatate se adună peste 400-600 ml de sânge; trecerea rapidă din poziție orizontală în cea verticală e însoțită la unii bolnavi de colaps. Totodată, pot fi prezente flebedemul, edemul mixt, limfedemul secundar, induraţia, dermatita pigmentată, modificările trofice, eczema, pruritul, ulcerele. Complicațiile bolii varicoase se manifestă prin ruptura varicelor, flebită superficială, tromboză periferică, ulcer. 

Tratamentul este complex, individual și de lungă durată. La alegerea metodei de tratament se iau în considerație stadiul afecțiunii, starea generală a bolnavului, maladiile concomitente, complicațiile bolii varicoase. În scop profilactic, se recomandă evitarea eforturilor fizice grele în ortostatism, aplicarea măsurilor de întărire generală a organismului, respectarea dietei (obezitatea duce la înrăutățirea hemodinamicii).

Este de subliniat că toate complicațiile menționate se tratează cu succes de către chirurgii vasculari ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Secția Chirurgie vasculară fiind dotată cu toate utilajele medicale necesare și de ultimă generație, iar specialiștii sunt profesioniști cu o vastă experiență în domeniu, care rezolvă cu brio cele mai dificile cazuri medicale. 

Autor: Aurel Țurcan, 

medic chirurg vascular,

șeful Secției Chirurgie vasculară

a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”