Chirurgii SCR premiați la concurs european

03.04.24

Medicii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au devenit finaliștii unui prestigios concurs european ”CAS e-Contest”, ce s-a desfășurat în data de 26 martie, anul curent. Echipa formată din Barat Sorin, șef Cabinet chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională și Manica Ștefan, chirurg endovascular a împărțit locul de frunte cu încă două echipe medicale din Italia.

În cadrul concursului au fost prezentate cele mai dificile cazuri medicale soluționate cu succes din întreaga Europă. Au fost puse în discuție intervenții chirurgicale complexe, tratamente inovatoare și soluții medicale ingenioase pentru afecțiuni rare și severe.

Cazul premiat a fost o premieră medicală națională, ce a fost realizată de echipa SCR în anul 2021.

Vorbim despre profilaxia primară sau secundară a AVC-ului ischemic. În majoritatea cazurilor noi efectuăm stentări de carotidă. Pentru a stenta o arteră de carotidă în mod sigur, este nevoie de o anumită protecție a creierului în timpul operației. Astfel, pentru prima dată în Republica Moldova noi am folosit metoda de inversare a fluxului, care se numește PARODI. Noi am utilizat un sistem propriu, confecționat de noi. Acest fapt ne-a dat posibilitatea de a rezolva un caz sofisticat, dificl, unde era necesar de a proteja bine creierul. Rezultatul intervenției a fost unul bun, iar pacientul a fost salvat”, a explicat dr. Barat Sorin.

"Suntem mândri să reprezentăm Moldova și să demonstrăm că potențialul nostru medical poate concura cu succes la nivel european. Această victorie subliniază calitatea și excelența serviciilor medicale din țară" a adaugat Manica Ștefan.

Doctorii au câștigat o bursă pentru participare la workshop și Congres, ce va avea loc în luna mai la Bruxelles.