O pacientă în vârstă de 48 ani a ajuns la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, cu speranța că în această instituție medicii vor reuși să îi salveze viața. Pacienta a fost transferată în regim de urgență de la Institutul de Cardiologie, cu complicații grave ale unei tumori active adică secretante, cu mediatori agresivi care au indus o criză hipertensivă cu valori ale tensiunii arteriale până la 270/140, cu dureri cardiace puternice (suspecție la infarct miocardic).
Timp de o săptămână pacienta a avut un disconfort total. Hemodinamica era instabilă deoarece crizele hipertensive erau succedate de crize hipotensive până la 70/40. Potrivit șefului Catedra Chirurgie, Sergiu Ungureanu unica șansă de supraviețuire a acestei bolnave, a fost intervenția chirurgicală cu înlăturarea tumorei secretante a suprarenalei. După 5 zile de menajare a funcțiilor vitale (cardiace, respiratorii, echilibru acidobazic, hemostazic) pacienta a suportat o intervenție chirurgicală. În perioada post operatorie a fost foarte dificil de a menaja funcțiile vitale ale pacientei. Cu ajutorul drogurilor, terapiei de substituție cu mediatori, s-a reușit să se amelioreze funcția suprarenalelor. Succesele la acordarea ajutorului medical la cazuri ultra complicate și complexe poate fi generat doar în urma unei colabărări a echipei de medici. La un pacient cu patologie gravă complicată, cu multiple comorbidități nu este deajuns implicarea triunghiului clasic doctor-bolnav-utilaj și medicamente. În acest caz a fost necesar lărgirea acestui triunghi cu implicarea forței administrative a spitalului Prof.Dr. Anatol Ciubotaru și vicedirectorului medical Ion Balica, și a subdiviziunilor din spital care au asigurat în continuu cu tot necesarul logistic și medical pentru salvarea vieții acestei paciente.
Sergiu Ungureanu șef Catedra Chirurgie, este cel care a efectuat intervenția chirurgicală împreună cu întreaga echipă fără de care salvarea acestei bolnave nu ar fi fost posibilă. “Operația în astfel de situații se efectuează în regim de urgență, deoarece crizele sunt refractare la tratamentul medical obișnuit și este imposibil de a corija tensiunea. Intervenția chirurgicală care înlătură în întregime tumora activă poate să amelioreze starea pacientei. Concomitent bolnava are și o polichistoză multiorganică, hepatică și renală bilateral, ceea ce făcea operația și mai dificilă. Tumora însăși având peste 10 cm în diametru. Evoluția post operatorie favorabilă confirmă că doar intervenția chirurgicală face ca bolnavul să fie tratat,” a menționat Dr. Sergiu Ungureanu.
Discutând cu pacienta aceasta ne-a spus că “Reacția medicilor SCR a fost promtă deoarece eram într-o stare extrem de gravă, extenuată și disperată, medicii din această instituție fiind cei care mi-au oferit speranța de a mă recupera. La SCR colaborarea între medici se simte, și se vede bine că se bazează pe încredere, și important este că fiecare ascultă părerea colegului său și doar în echipă se iau decizii în folosul pacientului.”
Pacienta a ținut să le aducă mulțumiri celor care i-au oferit o șansă la viață: Sergiu Ungureanu - șef Catedra Chirurgie, Victor Cojocaru - director Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă, Elena Moraru - șefa secției Terapie Intensivă Chirurgie Generală și Toracică împreună cu echipa sa de medici, asistenți, infermiere, Victor Steblenco - anesteziolog.