Astăzi este prima zi a Conferinței științifico-practice cu participare internațională ”COMPLICAȚIILE BOLII DE REFLUX GASTRO-ESOFAGIAN” ce se desfășoară în incinta IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Evenimentul întrunește circa 200 chirurgi din întreaga țară și specialiști notorii din România, Italia, Germania, Austria, Serbia și Grecia.
Pe parcursul zilei sunt susținute prezentări despre tehnicile chirurgicale miniminvazive, dar și tradiționale, managementul complicațiilor, dar și noile descoperiri științifice în patologia joncțiunii esogastrice. Totodată, pentru astăzi sunt preconizate două intervenții chirurgicale prin abord miniminvaziv, una dintre care este esofagoplastie miniminvazivă, realizată în premieră în Republica Moldova. Echipele operatorii sunt formate prin colaborarea chirurgilor din strǎinǎtate, în comun cu chirurgii IMSP SCR.
În această ordine de idei, Andrei Uncuța, directorul IMSP SCR „Timofei Moșneaga,” subliniază importanța conferinței:
”Dezvoltarea serviciilor chirurigcale este o prioritate pentru instituția noastră. Prin intermediul directorilor de clinici, chirurgilor dezvoltăm noile metode de tratamente chirurigcale, încercăm de comun acord să venim cu dotările necesare, cu consumabile necesare pentru a avea posibilitatea de a efectua astfel de intervenții. Fiind instituție republicană acordăm asistență medicală pacienților extrem de gravi din toată țara. Aici, sunt concentrate în mare parte toate tehnologiile moderne pentru operații. În acest sens, de comun cu USMF ”N. Testemițanu”, cu Societatea Chirurgilor, clinicele, discutăm și elaborăm programele de perfecționare continuă pentru tinerii specialiști, medici rezidenți, iar astfel de reuniuni științifice și practice sunt extrem de importante pentru a crea legături suplimentare de colaborare între spitale și clinici din afara țării”.
Conferința va continua și mâine, 21 septembrie, în sala de conferințe (parter) a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Evenimentul este organizat de Asociaţia Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova și Societatea Europeană pentru tubul digestiv superior (European Foregut Society, EFS) în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.