Stenoza cicatricială a traheei este un proces patologic ce duce la înlocuirea structurilor normale ale peretelui traheal cu țesut cicatricial dur, ce provoacă distrugerea inelelor cartilaginoase, cauzând îngustarea lumenului și dereglarea funcției de carcasă, care duce la insuficiență respiratorie.
Stenoza cicatriceală a traheei este o afecțiune cu potențial invalidizant înalt, deseori letal. Actualmente se constată o creștere a cazurilor ce necesită intubație prelungită (leziuni cerebrale grave, leziuni vasculare, accidente rutiere, comă de diferite etiologii) – în consecință, crește frecvența stenozei traheale postintubație (după concluzia diferitor autori - pînă la 20%), precum și stenozele post-traheostomice (pînă la 28%).Tratamentul stenozelor cicatriciale a traheei este unul complex și individual și necesită implicarea unei echipe de specialiști (chirurg toracic, anesteziolog-reanimatolog, medic brohoscopist, medic ORL). În stenozele complexe sunt necesare intervinții chirurgicale plastice - reconstructive etapizate. Cu toate acestea, nu toți pacienții cu stenoză cicatricială a traheei sunt supuși imediat unei operații radicale. Timpul sau momentul optim pentru intervenție chirurgicală radicală este stabilit de medicul specialist (chirurg toracic) în baza examenului obiectiv, endoscopic, clinic și paraclinic.
În acest context, vă informăm că, pe 01.10.2018, s-a prezentat la consultație pacientul Cușnir Andrei, anul nașterii 26.11.1998, din Hîncești, Leușeni, cu diagnosticul de trimitere - Stenoza subglotica, Pareza a laringelui pe stânga. Pacientul a fost consultat de șeful Secția chirurgie toracică, Toma Alexandru, de comun cu dr. Sili Vladimir. S-a efectuat fibro-laringo-traheo-bronhoscopie, de comun cu dr. IuscoTeofil, și s-a determinat: Stenoza subglotica complexă a traheei posttraheostomică, cu semne de inflamație acută. S-a efectuat traheo-bronhoscopie prin orificul traheostomic - traheostoma este permiabilă, fară secreții pe peretele intern al canulei traheostomice, mucoasa traheală cu semne de inflamație mai jos de tub, arborele bronhial bilateral cu secreții sero-purulente, trahea este permiabilă, fară semne de stenoză mai jos de orificiul traheostomic, fară semne de insufienta respiratorie acută. S-a explicat pacientului și rudelor cum să ingrijească traheostoma (inhalații, lavaj, aspirație) și s-a eliberat pacientului două tuburi pentru aspirație.
La moment, intervenția chirurgicală este contraindicată din cauza prezenței procesului inflamator acut. Standardele medicale indică că intervenția chirurgicală poate fi efectuată peste o perioadă minimă de șase luni, până se delimitează țesuturile cicatriciale. Or, intervenția mai timpurie provoacă complicații grave, inclusiv deces.
Deaceea s-a recomandat ca, la necesitate, pacientul să se adreseze în staționar, la locul de trai sau în Secția chirurgie toracică a IMSP a Institutul Medicină Urgentă (unde a fost aplicată traheostomia), cu revenirea ulterioară la consultatia chirurgului toracic din cadrul IMSP SCR ,,Timofei Mosneaga peste șase luni.
Pacientul nu a fost refuzat, dar a fost consultat și examinat în baza îndreptării.
În concluzie menționăm următoarele: Informația prezentată de un jurnalist, care nu deține competențe medicale minime, fără a cunoaște situația adevărată, o considerăm drept o acțiune premeditată pentru a defaima instituția. Deaceea cerem prezentarea de scuze publice, cu postarea explicațiilor de rigoare.