Administrația IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” vine cu explicație în cazul tinerei Daniela Levițchii, operată recent în instituția menționată.
Pacienta a fost internată în secția Chirurgie Colorectală a IMSP SCR (19.03-23.03.2018) la cererea ei personală, fiindu-i recomandat în calitate de medic (de o cunoștință a ei) - Anatolie Vrabii, șeful secției Ch. colorectală, chirurg de frunte în acest domeniu în Republica Moldova. Neavând poliță de asigurare, tânăra a fost spitalizată prin acord personal semnat, contra plată.
În procesul investigațiilor a fost stabilit diagnosticul de Apendicită cronică, metoda de tratament propusă fiind apendicectomie deschisă, la care Daniela Levițchi a dat acord informat prin semnătură. Tipul anesteziei (după cum a remarcat pacienta pe rețelele de socializare, i-a fost explicat de medicul anesteziolog Viorel Grigorev la care a dat acord informat, confirmat prin semnătură), corespunde protocolului clinic național PCN-317. Durata intervenției cca 40 min., care a decurs fără incidente intraoperatorii.
Perioada postoperatorie precoce s-a complicat cu cefalee (dureri de cap), fapt ce a condiționat spitalizarea mai îndelungata – 4 zile (o spitalizare îndelungată presupune plată mai mare). Menționăm, acest tip de anestezie, pe lângă beneficii, în 20% cazuri poate fi urmat de cefalee de diferită intensitate și durată. Cu părere de rău, bolnava s-a inclus în aceste 20% (posibilitatea acestei complicații i-a fost explicată de medicul anesteziolog).
Spitalizarea a doua (26.03-28.03.2018) a fost cauzată de persistența cefaleei și durerii în plagă (USG abdomenului: nu s-au depistat colecții lichidiene pe traiectul plăgii postoperatorii !!!), suturile cutanate extrase, plaga cu cicatrizare primară, fără eliminări patologice.
La a treia spitalizare (05.04-07.04.2018) doctorul operator a deschis un serom în unghiul superior al plăgii (o incizie de 1,5 cm de unde s-au eliminat 3-5 ml de conținut seros hemoragic).
Conform protocolului clinic național PCN-317, aplicabil pentru cazul dat, frecvența complicațiilor postoperatorii în plagă după apendectomie deschisă este de cca 10-12%, în SUA 4,3%.
Printre altele se enumeră mai multe posibile complicații postoperatorii inclusiv – o rată a mortalității sub 0,5% (cca 5 cazuri la 1000 operații) în Republica Moldova, în SUA sub 1% (cca 10 cazuri la 1000 operații).
Faptul că pacientei i s-au cerut bani suplimentar la plata achitată în casă v-a fi investigat minuțios, în caz de confirmare a acestuia persoana vinovată va fi pedepsită aspru (despre ce bolnava va fi informată suplimentar).
Ne pare rău de experiența prin care a trecut Daniela și îi sugerăm pe viitor să posede poliță de asigurare medicală (asigurarea medicală este obligatorie pentru toți cetățenii a Republicii Moldova) pentru a beneficia de un tratament gratuit după locul de trai. Vă anunțăm că pacientei i-a fost expediată o scrisoare oficială cu explicație din partea administrației. În cazul în care persoana menționată va mai avea întrebări, este așteptată în instituție pentru a clarifica situația.
Telelefon anticameră director: 022 403 600.
Mulțumim anticipat,
Administrația IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.
Notă: