Conferința Asociației Oftalmologilor din Moldova

22.09.23

Astăzi, 22 septembrie a debutat Conferința Asociației Oftalmologilor din Moldova cu participare internațională: ”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”.

Evenimentul a întrunit peste 150 de participanți și specialiști în domeniu de peste hotare. Lucrările conferinței s-au desfășurat în sala Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” unde au fost prezentate rapoarte pe cele mai actuale teme ale chirurgiei oftalmologice.

”Evenimentele științifice joacă un rol deosebit în procesele de evoluare și progres al medicinei, deoarece anume prin comunicare, prin abordări a celor mai actuale probleme existente putem obține noi strategii în procesul de organizare a sistemului de sănătate…Patologiile existente afectează analizatorul optic, anume acea posibilitate de a vedea frumosul, de a te bucura zi de zi și o patologie oculară duce la o diminuare esențială a calității vieții. Iată de ce USMF ”Nicolae Testemițanu” acordă o deosebită atenție organizării evenimentelor științifico-practice. Acordăm tot suportul ca oftalmologia să fie o disciplină de elită a medicinei Europei Centrale și de Est”, a declarat prorectoroul pentru activitatea de cercetare, cercetător științific principal, academicianul Stanislav Groppa.

Totodată, medicii rezidenți au avut parte de două workshopuri destinate medicilor rezidenți oftalmologi și studenților de la specialitatea Optometrie: „Facoemulsificarea pentru începători” și „Lentile de contact – între inovație și confort”. 

”În acest an am făcut o sesiune pe profil interdisciplinar. Au fost mulți colegi din alte secții, cu care avem cazuri clinice comune, care trezesc interes medicilor practicieni, deoarece fiecare caz aparte trebuie gestionat în conformitate cu patologia nu doar oftalmologică, dar și cu cea de bază sau invers. Concomitent, în laboratorul clinicii s-a desfășurat workshopul pe chirurgia cataractei. În cadrul acestuia, tinerii specialiști un făcut treining pe ochi artificiali. Acesta fiind un pas important în dezvoltarea manoperelor sale chirurgicale” a precizat prof. univ., dr.hab.șt.med. președintele AOM, Eugeniu Bendelic.

În acest context, subliniem faptul că în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, Secția Oftalmologie este dotată cu utilaje moderne, iar specialiștii au o vastă experiență în domeniu. Oftalmologii SCR tratează majoritatea posibilă a patologiilor oculare.

Potrivit șefei secției, Angela Corduneanu, de la începutul anului 2023 în secție au fost spitalizați aproape 2600 de pacienți, majoritatea pentru tratament operator pentru cataractă – 1647. Totodată, din ianuarie până în prezent, la SCR au fost realizate 15 transplanturi de cornee, transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară – 9. Workshop-urile vor continua și în data de 23 septembrie.