CONGRESUL NAȚIONAL AL ASOCIAȚIEI DE NURSING – LA A III-a EDIȚIE

11.05.15

În perioada 15-16 mai curent, își va desfășura lucrările Congresul Național al Asociației de Nursing, ediția a III-a, cu genericul „Asistenții medicali – o resursă vitală pentru asigurarea calității îngrijirilor în sănătate”. La eveniment vor participa asistenți medicali din instituțiile medicale din toată țara. Printre invitații de onoare, se numără dl Mircea Buga, Ministrul Sănătății al RM, dl Chiril Gaburici, prim-ministru al RM, dl Jarno Habicht, șeful biroului Organizației Mondiale a Sănătății în RM, dl Howard Catton, Forumul European, Royal College, Marea Britanie, reprezentanți ai delegațiilor din Carolina de Nord, SUA, Belarus, România, dl Valeriu Isac, Fundația „Hospice Angelus”, dna Aurelia Racu, Asociația „Humanitas” ș.m.a. Vor fi prezentate rapoarte cu diverse tematici, cum ar fi, „Dezvoltarea și implementarea Nursingului în contextul European” (dna Cati Gulie, Asociația de Nursing, România), „Pregătim viitorul, promovînd excelența” (dna Mariana Negrean, vicedirector CNMF „Raisa Pacalo”), „Dezvoltarea serviciilor spitalicești în contextul reformelor sistemului de sănătate în RM” (dna Rodica Scutelnic, șef direcție MS), etc., etc. Responsabilă de activitatea Comitetului organizatoric, este dna Elena Stempovscaia, Președintele Asociației de Nursing din RM.

Pentru data de 15 mai, este stabilită drept locație incinta teatrului „Ginta Latină”. Ziua a doua a lucrărilor Congresului,16 mai, anunță 2 secțiuni: la Colegiul Național de Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și Institutul Oncologic.

Amintim că Asociația de Nursing din Republica Moldova a fost fondată în anul 1994, prima Adunare Generală fiind chiar în incinta IMSP Spitalul Clinic Republican, cu participarea unui număr impunător de asistenți medicali din țară. Au fost stabilite strategii de dezvoltare a Nursingului prin implicarea Asociațiilor de Nursing, a participării la evenimente internaționale, axate pe implementarea procesului de Nursing, subiecte actuale pînă în prezent.