Conoaște-ți asistentul medical

12.04.23

Exact peste o lună va fi marcată Ziua Internațională a Asistenților medicali. Cu această ocazie vă propunem să îi cunoașteți pe cei din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, să îi simțiți emoțiile și să aflați de ce aceștia au ales să-și dedice viața îngrijirii pacienților. Prima poveste o relatează Patricia Sochirean, asistenta medicală din cadrul Secției Consultative:

”Cea mai bună cale prin care te poți găsi pe tine însuți este cea prin care uiți de tine, punîndu-te în slujba altora.” (Mahatma Gandhi)

Oricine a ales meseria de asistent medical are o poveste în spate cu care a pornit la drum.

Povestea mea începe altfel...Am crescut într-o familie modestă, alături de bunici, fără vise prea mărețe, doar cu un simplu vis de a deveni ”vânzător de bomboane” nici pe de parte de ce îmi era scris și menit în viață. Eu nu am avut păpuși ca să le fac injecții și nici jucării de pluș ca să le bandajez lăbuțele. Dragostea mea față de medicină are altă poveste. La o vârstă foarte fragedă (11 ani) am fost diagnosticată cu Diabet Zaharat tip I, mi s-a spulberat visul de a mai deveni ”vânzător de bomboane”, de aici începe toată  pasiunea și entuziasmul  meu  față de medicină, de îngerii îmbrăcați în halate albe, dorința de a ajuta alți oameni în asemenea situații ca și mine, din acel moment am înțeles că acesta îmi este rolul pe acest pământ.

Am fost internată și tratată la fiecare 3 luni în Spitalul Clinic Republican pentru Copii ”Emilian Coțaga”. Acolo am realizat că ”Durerea și efortul de ieri este succesul meu  de mâine”. După absolvirea Liceului Teoretic ”Ion Sîrbu” din s. Mășcăuți, r.Criuleni am depus actele la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie ”Raisa Pacalo”, fiind o fire fragedă și firavă cu un caracter moale, trecând printr-o perioadă dificilă în viață nu am rezistat prea mult într-un anturaj nou, schimbărilor bruște, provocărilor vieții și pierderea celor mai dragi oameni din vița mea, așa că am decis să las studiile, fiind într-o depresie ce nu o recunoșteam. Dar medicina pentru mine era totul, nu mă vedeam absolut într-un alt domeniu. Au urmat 3 ani în care viața m-a pregătit mult mai bine, m-a călit în așa mod încât am reușit să încep totul de la zero. M-am reîntors la ce îmi era menit să fac în astă lume. Cu toate că majoritatea oamenilor ce mă cunoșteau spuneau că ”nu am nici o șansă, nu voi reuși, nu am suficient caracter”... Dar toate aceste păreri nu m-au făcut decât să fiu mai puternică și mai ambițioasă. Durerea ori te va distruge, ori te va face mai puternic. În anul 2021 am absolvit cu succes Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie ” Raisa Pacalo”. A fost dificil, dar am reușit. Mi-am promis să fiu acea asistentă pe care am avut-o și aș vrea să o am ca pacient. Experiența mea de asistent medical a început în blocul  de operație a Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” în calitate de asistentă de operație. A fost o perioadă complicată, dar și frumoasă în același timp. Am realizat că

 ajutând alți oameni, de fapt în primul rând mă ajut pe mine. Așa am devenit mai responasabilă și mai ordonată față de propria mea sănătate și viață. 

A fi asistent medical înseamnă mult mai mult decât un simplu cuvânt. Aceasta înseamnă dedicație, vocație, dăruire de sine. Înseamnă să uiți de grijile tale și să le pui pe a pacientului pe primul loc. Noi suntem zâmbet, încurajare, alinare, speranță, răbdare, inima și sufletul întregului sistemului de sănătate. Fiecare zi vine cu noi provocări, dar halatul alb și încrederea în sine mă face să le depășesc.

Această meserie este una de mare onoare, însă și cu multiple responsabilități, puțin mai multă răbdare, o doză de curaj, forță, grijă dar și empatie față de pacienți. Sunt mândră de ce sunt astăzi pentru că știu că mi-am ales cea mai nobilă profesie. Mă consider un OM realizat, iubesc ceea ce fac și o voi face în continuare. Asta e sursa mea de viață și stabilitate. Am învățat că fiecare experiență de viață, fiecare lecție pe care o învăț este cheia spre viitorul meu.

”Cînd simți că nu mai poți și vrei să renunți, amintește-ți ce te-a determinat să începi”.

Patricia Sochirean,

Asistentă medicală secția Consultativă,

IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”