Consultaţii gratuite de Ziua Mondială a Diabetului!

03.11.16

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie, în incinta IMSP SCR vor avea loc următoarele evenimente dedicate problematicii diabetului zaharat:

  • 10.00 – 13.00 Consultaţii gratuite oferite de către medicii endocrinologi pentru toţi doritorii
  • 15.00 – 16.00 Conferinţă „Educaţia persoanelor cu diabet zaharat” (se vor oferi informaţii despre diabet şi complicaţiile acestei boli).

Conferinţa are ca public ţintă persoanele diagnosticate cu diabet zaharat internate în SCR şi din instituţiile medicale învecinate.

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an pe data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de către furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

În Republica Moldova sunt astăzi peste 90.000 persoane diagnosticate cu diabet zaharat. Una din două persoane cu diabet nu este incă diagnosticată. Screening-ul pentru depistarea diabetului de tip 2 este important pentru a putea interveni la timp și a preveni apariția unor complicații debilitante (pierderea vederii, pierderea funcției renale, afecțiuni cardio-vasculare, amputatii la nivelul picioarelor, etc.). Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Screening-ul pentru depistarea activă și precoce a complicațiilor tardive ale diabetului este un element esențial pentru administrarea diabetului.

Din cele 415 milioane de persoane diagnosticate în present în lume cu diabet, peste 1/3 vor dezvolta o formă de retinopatie diabetică, care poate duce la scăderea vederii și chiar orbire. Peste 93 milioane dintre adulți sau o persoana din 3 cu diabet au deja retinopatie diabetică. Depistarea precoce a complicațiilor tardive ale diabetului începe la nivelul asistenței medicale primare (medic de familie) și aceasta trebuie să includă screening-ul retinopatiei diabetice. Tratamentul corect al diabetului și screening-ul afectării ochiului în diabet previne orbirea.

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. ,,Cu privirea pe diabet” este tema din acest an, promovând prin aceasta importanța screening-ului și depistării active și precoce a diabetului de tip 2 și prevenirea complicațiilor tardive.

Să acordam prioritate pentru educația și informarea persoanelor cu diabet zaharat!