Cum putem evita bolile ce necesită hemodializă, ne răspunde medicul nefrolog Costina Groza:
”Hemodializa este o metodă de substituție renală, iar necesitatea inițierii tratamentului prin hemodializă apare atunci când există o pierdere bruscă a funcției renale, cunoscută sub denumirea de leziune renală acută (anterior denumită insuficiență renală acută) sau când apare o scădere treptată a funcției renale – boala renală cronică ajunge în stadiul 5. Stadiul 5 al bolii cronice de rinichi este atins atunci când rata de filtrare glomerulară este de 10-15% din normal.
Boala cronică de rinichi, ca definiție, înseamnă predominanța anomaliei structurii și funcțiilor rinichilor mai mult de 3 luni, cu impact asupra sănătății pacientului. Ea reprezintă o degradare lent progresivă și ireversibilă a funcției renale, de aceea prevenirea și diagnosticarea precoce devin obiective esențiale. Odată diagnosticată, această patologie nu se tratează, însă este posibilă încetinirea scăderii funcției renale.
În ultima perioadă, în Republica Moldova a crescut numărul bolilor cronice de rinichi, fapt cauzat de adresarea tardivă la medicul specialist. După cum am menționat, boala cronică renală este silențioasă, iar simptomele și manifestările clinice apar în stadiile avansate, când deja există complicații. În stadiile 4-5 apar greața, voma, dispneea pronunțată, inapetența, pruritul cutanat, menținerea valorilor tensiunii arteriale majorate, rezistența la tratament. Printre complicațiile majore ale bolii cronice de rinichi se înscriu și patologiile cardiovasculare. Cheia succesului în prevenția bolii cronice de rinichi o constituie depistarea la timp a patologiei renale și tratamentul adecvat, stabilit de medicul specialist. Dacă nefrologul a diagnosticat scăderea filtrației glomerulare, devine indispensabilă adresarea regulată a pacientului la medicul de familie și la nefrolog pentru a prelungi, pe cât e posibil, perioada ce anticipează ședințele de hemodializă.
Cel mai frecvent, ajung la hemodializă pacienții cu diabet zaharat. Astfel, unul din trei pacienți are diabet și unul din cinci are hipertensiune. Există și patologii renale primare, cum ar fi glomerulopatiile, nefritele tubulo-interstiţiale, boala polichistică renală autosomal dominantă, care în țara noastră este foarte des întâlnită, patologiile autoimune. Spre regret, această afecţiune nu ține cont de vârstă, sex sau rasă și nimeni nu poate fi protejat de ea, însă există câteva recomandări pentru profilaxie:
- Reducerea consumului de sare. Se recomandă a consuma nu mai mult de 2 gr de sodiu pe zi, ceea ce este echivalent cu o linguriță de sare de bucătărie.
- Reducerea consumului de carne roșie.
- Evitarea sucurilor acidulate.
- Controlul masei corporale.
- Evitarea fumatului.
- Consumul regulat al legumelor și fructelor neprocesate.
- Evitarea medicamentelor inutile (antiinflamatoare).
În plus, persoanele cu risc de boală cronică de rinichi trebuie să mențină controlul asupra tensiunii arteriale, proteinuriei și glicemiei. După cum s-a menționat, în stadiul avansat al bolii cronice de rinichi, hemodializa este indispensabilă. La procedura de hemodializă se folosește un filtru cu o membrană cu mulți pori, care permite eliminarea din organism a produselor metabolice precum ureea, creatinina, restabilește echilibrul electrolitic în sânge, elimină fluidele în exces din organism.
Rinichii au o mulțime de funcții: mențin echilibrul acido-bazic și cel hidro-electrolitic, filtrează sângele, eliminând substanțele toxice. Aceștia au și funcție endocrină: secretă renina care ajută la reglarea tensiunii arteriale, eritropoietina care stimulează formarea globulelor roșii (eritrocitelor) în măduva osoasă, reglează echilibrul fosfo-calcic și transformă vitamina D inactivă în vitamină D activă, necesară pentru menținerea sănătății sistemului osos. Tratamentul prin hemodializă înlocuiește funcțiile renale, cu excepția funcțiilor endocrine ale rinichilor. Pacienții cu boală cronică de rinichi vor urma tratamentul prin hemodializă toată viața sau până la efectuarea transplantului renal. Pacientul trebuie să vină la ședința de hemodializă, care durează 3-5 ore, de trei ori pe săptămână.
În cazul insuficienței renale acute, hemodializa poate dura până când funcția renală revine la parametrii normali. În concluzie, pentru a depista la timp boala, oamenii ar trebui să apeleze cu regularitate la medic pentru un control de rigoare. În această ordine de idei, amintim că în cadrul IMSP SCR Timofei Moșneaga activează medici nefrologi și urologi care, datorită cunoștințelor avansate, precum și utilajelor medicale moderne, stabilesc cu precizie diagnosticul și prescriu tratamentul corespunzător. Totodată, la IMSP SCR Timofei Moșneaga există o Secție de hemodializă și transplant renal.
Pentru a vă proteja rinichii, urmați 8 reguli de aur:
1. Păstrați nivelul glicemiei și al colesterolului
în limite normale.
2. Mențineți valorile tensiunii arteriale: < 130/80 mmHg.
3. Consumați o cantitate suficientă de apă.
4. Reduceți consumul de sare.
5. Mențineți o greutate corporală normală.
6. Evitați sedentarismul! Alegeți un stil de viață activ.
7. Adoptați o alimentație echilibrată, fără ali-
mente procesate.
8. Nu fumați”.