Despre profesia de asistent medical

08.05.23

În viața asta plină de etape

Pe rând noi le încercam pe toate:

Inițial suntem micii îngerași

În rol de fiice, feciorași.

Cu timpul avansăm puțin,

La Capitală noi fugim,

De Asistenți Medicali noi învățăm

Pe alți să-i ajutăm.

La Instituții Medicale ne angajăm,

În ture de zi și noapte lucrăm

Injectii, perfuzii și bandaje practicăm.

Pe cei aflați în suferință îi vindecăm.

Să fii Asistent Medical nu-i o întâmplare

E cea mai mare binecuvântare, 

Iar pentru a noastra dăruire

Un Mulțumesc primit pentru îngrijire.

E o mare fericire, că poți ajuta pe orișicare

De la mic pâna la cel Mare! 

Există mii de profesii în lume și, desigur, este dificil să alegi una pe viață. Sunt asistentă medicală de peste 5 ani. Am făcut primii pași către profesie în cea mai mare instituție medicală din Republica Moldova, ce poarta denumirea Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga". Pentru prima data pășind în această instituție am simțit un amestec de sentimente de la cel de frică și neîncredere ca voi reuși în meseria dată până la acel de curaj, bucurie în decizia luată.

Profesia de asistent medical necesită o mare responsabilitate și dăruire, rezistență și disponibilitate de a ajuta pe cel suferind. Asistenți medicali nu se nasc, ei devin, grație alegerii corecte, vocației și experienței acumulate în timp. Să fii asistent medical în timpurile de față este dificil și responsabil, deoarece nu sunt necesare doar cunoștințe și experiență cuprinzătoare, ci și o mare răbdare. Asistent medical sa fii înseamnă să uiți de grijile personale și să pui grijile pacientului pe primul loc: să-l încurajezi cu o vorbă caldă, cu un zâmbet, să-l înțelegi și să-i alini suferința atât lui, cât și familiei.

Iubesc profesia aleasă și vin cu drag la muncă, unde e o plăcere să văd cum oamenii se însănătoșesc, îți mulţumesc cu vorbe bune pentru efortul depus în vindecarea lor și pleacă fericiți spre casă. 

Cu prilejul acestei sărbători nobile ce este în prag, Ziua Mondială a Asistentului medical, felicit toate colegele și colegii! Vă urez sănătate şi prosperitate, echilibru spiritual, realizări frumoase şi noi succese în realizarea sarcinilor pe tărâmul profesiei.

 

Marcela Mîndru,

Asistentă medicală, secția ORL

IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”