Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care este marcată anual pe 14 iunie, Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga" dorește să evidențieze importanța donării voluntare de sânge pentru comunitate și să încurajeze cetățenii să se implice în această acțiune nobilă. Donarea voluntară de sânge reprezintă un gest de generozitate și solidaritate care salvează vieți și aduce speranță celor care luptă cu diverse afecțiuni medicale.
Sângele este esențial pentru tratamentul în stările de urgență majoră, intervențiile chirurgicale planice complexe, pentru îmbunătățirea calității vieții și prelungirea acesteia pacienților care suferă de boli incurabile. O continuitate suficientă de sânge inofensiv poate fi asigurată numai prin donarea de sânge voluntară și sistematică. Când persoana donează sânge fără nici o constrângere, motivare de ordin material, aceasta prezintă categoria cea mai sigură cu risc minim de transmitere prin sângele său recipientului unor maladii hemotransmisibile.
Donarea de sânge este o procedură voluntară, anonimă și absolut inofensivă. Donatorul poate alege componentul sanguin pe care dorește să-l doneze: sânge, plasma sau trombocite. Poate deveni donator de sânge fiecare persoană care îndeplinește următoarele criterii:
- Vârsta cuprinsă între 18-60 ani.
- Greutatea corporală 50kg-110kg.
- Tensiunea arterială în limitele 80-150.
Donarea voluntară și sistematică de sânge duce la încurajarea unui mod de viață sănătos. Înainte de donare de sânge, minim cu 2-3 zile, este interzis consumul de alcool, grăsimi și se recomandă o alimentare echilibrată. Donatorul sistematic beneficiază de verificare periodică a stării de sănătate și anume: un examen medical la medicul transfuziolog și un set de investigații de laborator.
Donarea de sânge duce la împrospătarea acestuia, întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardio-vasculare, creșterea rezistenței organismului în caz de un eventual șoc hemoragic.
Donatorul de sânge este salvatorul de vieți omenești. El devine un model pentru prieteni, rude putându-i motiva la această faptă nobilă.
Prin donarea voluntară de sânge din partea oamenilor cu suflet mare este scoasă presiunea asupra familiei pacientului de a găsi donator în momentele critice pentru ei. Este susținut sprijinul de generozitate și solidaritate pentru recipienții de sânge putând pe viitor la rândul său deveni potențiali donatori.
Și tu poți fi erou! Doar dintr-o singură donație de sânge poți salva 3 vieți omenești.