Elena Covalciuc - #EuSuntAsistentMedical

08.05.24

Astăzi, eroina campaniei lansate de Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” #EuSuntAsistentMedical este Elena Covalciuc – asistenta medicală superioară din secția Endocrinologie.

Elena activează la SCR deja de 26 de ani, însă drumul ei spre medicină a fost marcat de provocări personale. Din copilărie, a petrecut mult timp în spitale, fiind supusă la intervenții chirurgicale și tratamente. Elena povestește că a avut în viață trei ”cumpene”, când părinții și doctorii au salvat-o de la moarte. Această experiență a semănat în inima ei dorința de a urma o carieră în domeniul medical și de a ajuta oamenii, așa cum ea însăși fusese ajutată în momentele dificile. Astfel, a ales să calce pragul Centrului de Excelență în medicină și farmacie ”Raisa Pacalo”.

Totodată, dragostea față de această profesie a moștenit-o și de la mama, care însă nu a devenit lucrător medical. Acum și fiica Elenei dorește să meargă pe urmele mamei sale. Elena Covalciuc povestește că ”profesa” de mică, împreună cu fratele, atunci când încercau să salveze broaște sau se învățau să pună injecții în pernă. Acum ea înțelege că a fi asistent medical este mai mult decât o profesie; este o vocație de a oferi speranță și alinare pacienților. Cea mai memorabilă perioadă din întreaga sa carieră este perioada pandemiei COVID – 19, spune Elena:

”Departamentul COVID nu a fost doar un loc de muncă, a fost o comunitate în adevăratul sens al cuvântului. Eram specialiști din diverse secții: terapeutice, chirurgicale, reanimări. Erau studenți și rezidenți foarte tineri, care mi-au devenit dragi ca și copiii mei. Atmosfera era încărcată de colegialitate, prietenie și empatie. Într-o perioadă în care fiecare zi aducea noi provocări și incertitudini, ne-am sprijinit reciproc, formând o adevărată familie.”

Pentru că este o luptătoare, Elena a dorit să-și realizeze și cel de-al doilea vis: să devină economist. Astfel, cu o pasiune împărțită între medicină și economie, a reușit să îmbine cele două domenii, absolvind și Universitatea Liberă Internațională din Moldova, facultatea științe economice.

În fiecare zi, ea continuă să demonstreze că pasiunea și compasiunea sunt forțele care o ghidează în îndeplinirea misiunii sale de a aduce lumină și speranță în viețile celor aflați în suferință.