Eu pot. Noi putem să învingem cancerul

12.02.18

Ziua Mondială a Cancerului în perioada 2016-2018 se desfășoară sub sloganul „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul” și identifică modul în care fiecare dintre noi - fie în colectivități sau comunități, fie individual ne vom aduce aportul pentru a reduce povara globală a cancerului.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53000 de persoane trăiesc astăzi cu diagnosticul de cancer (prevalența totală a fost de 1490,4 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016), anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer (incidența - 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016). Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii.

Principalii factori modificabili de risc responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei ocupând locul 2 ca importanță factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei, şi provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile.

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancer a sistemului digestiv, de sân și prostată.

În anul 2013, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Planul de Acţiune globală pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile în perioada 2013-2030 şi se propune o reducere cu 25% a mortalității premature prin cancer la nivel global prin:

  • Creşterea implicării politice în prevenţia şi controlul cancerului.
  • Coordonarea şi intensificarea cercetărilor în domeniul patologiei oncologice şi a mecanismelor carcinogenetice.
  • Dezvoltarea strategiilor preventive şi de control.
  • Generarea unor noi cunoştinţe şi diseminarea celor existente.
  • Dezvoltarea standardelor/instrumentelor pentru ghidarea planificării şi implementării intervenţiilor preventive, pentru depistare precoce, tratament şi îngrijire paliativă.
  • Fortificarea sistemelor de sănătate la nivel naţional și local pentru a putea asigura vindecarea şi îngrijirea pacienţilor cu această patologie.
  • Asigurarea asistenţei tehnice pentru transferul rapid şi eficient al celor mai bune intervenţii practice, în ţările mai slab dezvoltate.
  • Diagnosticarea cancerului nu este întotdeauna ușoară - nu toate cancerele arată semne și simptome timpurii, uneori semnele de avertizare pot apărea destul de târziu atunci când cancerul este avansat.
  • Cu toate acestea, creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor și importanța tratamentului în timp util s-a dovedit a îmbunătăți supraviețuirea în cazul cancerului. Acest lucru se datorează faptului că diagnosticarea precoce a cancerului aproape întotdeauna ușurează tratarea sau chiar vindecarea lui.
  • Personalul medical și persoanele fizice pot fi informați cu privire la importanța diagnosticării precoce și importanța administrării tratamentului pentru îmbunătățirea supraviețuirii în cazul cancerului.

Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

  • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
  • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
  • Limitați consumul de alimente  cu conținut crescut în grăsimi sau conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
  • Consumați multe fructe, legume și cereale.
  • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
  • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
  • Limitați consumul de sare și alimente procesate cu sare.
  • Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
  • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
  • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.