În fiecare an, la 20 octombrie este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei, eveniment care vine să sporească gradul de conștientizare a riscurilor acestei maladii, dar și să prezinte ultimele progrese înregistrate în domeniu. Această boală, supranumită „hoțul tăcut”, a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu majore consecințe asupra populației.
Osteoporoza, conform dicționarului explicativ, este o „leziune osoasă caracterizată prin subțierea și rarefierea oaselor, cu formarea unor cavități de diverse dimensiuni”, în timp ce medicii o numesc boala „oaselor poroase”, dat fiind faptul că indicele densității osoase este în scădere. Cauzele apariției osteoporozei sînt multiple, de la origini endocrine și medicamentoase pînă la fenomenul de îmbătrînire, iar procesul de prevenire constă în exerciţiul fizic (mers, practicarea regulată a unor activităţi sportive însă fără exces), alimentaţia să fie bogată în calciu şi în proteine (lapte, produse lactate, carne, peşte) şi să se limiteze consumul de alcool şi fumatul.
De menționat că OMS operează cu date conform cărora în lume există peste 150 de milioane de oameni care suferă de osteoporoză. Astfel, printr-un calcul, s-a demonstrat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. Mai mult, se estimează că în următorii 50 de ani numărul fracturilor osteoporotice se va dubla.
În contextul marcării Zilei Mondiale a Osteoporozei, la 20 octombrie, în holul central al IMSP Spitalul Clinic Republican, a fost amplasat un cort, unde un grup de medici reumatologi, artrologi, condus de dna profesor Liliana Groppa, au oferit consultații gratuite, cu indicații de tratament, sfaturi pentru îmbunătățirea calității masei osoase și, în general, a vieții, prin abordarea unui regim alimentar sănătos, bogat în vitamine și minerale, Ca cu precădere.
Amintim că Ziua Mondială a Osteoporozei a fost inițiată la 20 octombrie 1996, de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie și susținută de Comisia Europeană, iar din 1998, copartener al marcării acestei zile a devenit Organizația Mondială a Sănătății (OMS).