Deja a devenit o tradiţie ca anual, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat (14 noiembrie) să fie marcată sub o anumită temă. În 2017 sloganul acesteia este „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.
Potrivit statisticilor şi Centrului Naţional de Sănătate Publică, diabetul este a noua cauză principală de mortalitate la femei la nivel global, cauzând anual 2,1 milioane de decese. Aproximativ una din șapte nașteri este afectată de diabetul gestațional, ceea ce este o amenințare severă și la adresa sănătății materne și a copilului. Multe femei cu diabet gestațional prezintă complicații legate de sarcină, inclusiv hipertensiune arterială, copii cu greutate mare la naștere. Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape zece ori mai susceptibile de a avea boală cardiacă coronariană decât femeile fără afecțiune, iar de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naştere a unui copil cu malformații.
Din această cauză, sloganul sus menţionat este binevenit în acest an. „Femeia estea cea care dă naştere viitoarei generaţii. De modul ei de viaţă depinde starea viitorului copil. Obiceiurile alimentare a femeiei influenţează în modul direct sănătatea întregii familii, astfel ea este promotoarea modului de viaţă în casa ei” a menţionat Zinaida Alexa, şefa Secţiei Endocrinologie din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican.
Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a-și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.
Un exemplu în acest sens, este Inga Lazarovici, care este internată în Secţie endocrinologie a SCR. Femeia are 27 de ani şi suferă de diabet zaharat, însă în ciuda acestui fapt este însărcinată cu al doilea copil. Important este să respecţi toate prescripţiile medicale, spune Inga: „Cântăresc tot ce mănânc ca să ţin cont de cantitatea de glucide a produsului, respect cu stricteţe regimul alimentar. Am ţinut cont de toate sfaturile medicului şi la prima sarcină şi am născut un copil sănătos”.
În anul 2016 în Republica Moldova, 96 651 de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat. Mortalitatea populației prin diabet zaharat se menține la aceleași valori pe parcursul anilor 2015 și 2016 – 11,5 la 100 mii locuitori. Cu toate acestea, doctorii afirmă că nu toţi bolnavii cunosc cum să se menţină în stare bună având această boală. În acest context, colaboratorii Clinicii Endocrinologie a IMSP SCR „Timofei Moșneaga” și Catedra Endocrinologie USMF „Nicolae Testemițanu” au întreprins şi vor întreprinde mai multe măsuri pentru a sensibiliza şi informa populaţia în privinţa diabetului zaharat.
Nr persoane investigate | 207 persoane | |
Glicemia majorata peste 5,5 mmol/l | 87 persoane | 5,5 – 6,0 mmol/l: 45 persoane 6,1 – 6,9 mmol/l: 25 persoane peste 7,0 mmol/l: 17 persoane |
Chestionar FINDRISC cu risc inalt si foarte inalt de a dezvolta diabet zaharat | Aplicat la 96 persoane | 10 persoane: scor acumulat – intre 15 si 20 puncte = risc inalt de a dezvolta diabet |
IMC apreciat la 203 persoane |
18 – 25 kg/m2: 79 persoane – 38,9% 25,1 - 29,9 kg/m2: 68 persoane – 33,5% 30 – 34,9 kg/m2: 34 persoane – 16,7% 35 - 39,9 kg/m2: 16 persoane – 7,9% peste 40 kg/m2: 6 persoane – 3% |
Acţiunile efectuate le găsiţi AICI.