Fistulă arterio-venoasă durală tratată la SCR

31.10.23

Chirurgii endovasculari ai Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” au salvat viața unei femei cu ajutorul unei proceduri medicale complexe. Pacienta era diagnosticată cu o fistulă arterio-venoasă durală. Aceasta reprezintă o legătură anormală între arterele și venele creierului. În acest caz se mărește presiunea în segmentul venos al creierului și crește riscul eruperii venei și riscul unui ictus hemoragic. Aceasta se soldează cu o invaliditate profundă a pacientului sau chiar deces în dependență de regiunea unde a fost hemoragia.

Pacienta de 62 de ani acuza inițial ”zgomote” insuportabile în urechi, după care a apărut și cefaleea.

De doi ani am auzit acest zgomot insuportabil. Nu puteam dormi, nu puteam să mă concentrez. Mi-au pus diagnoza migrena. Permanent aveam dureri de cap. După un șir de investigații am aflat că am fistulă arterio-venoasă durală”, povestește pacienta Svetlana B.

Chirurgii endovasculari au abordat acest caz medical de o complexitate majoră prin metoda neuro-endovasculară folosind abordul atât transarterial, cât și cel transvenos cu embolizare cu onyx și sacrificarea sinusului bolnav.

Rezultatul intervenției este unul bun. Complexitatea cazului constă în faptul că au fost foarte multe surse sau feeder-e arteriale care din diferite părți drenau în acest sinus și închiderea doar a unui feeder arterial nu era o soluție durabilă. De aceea s-a recurs la combinarea și transarterială și transvenoasă cu excluderea sinusului din circuit și embolizarea cu clei special onyx, care pătrunde în malformație, astfel sigilând configurația patologică și tratează boala” a explicat șeful Cabinetului Chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională, Sorin Barat.

Acum nici nu-mi vine a crede că pot dormi liniștită. Aud în sfârșit liniștea. Mă simt foarte bine. Chirurgii au mâini de aur. Le mulțumesc tuturor” a adăugat pacienta Svetlana B.

Femeia în stare satisfăcătoare, cu reducerea simptomelor a fost externată la domiciliu a treia zi după intervenție.