Grupele de sânge

17.12.19

Sângele uman se încadrează în una din cele patru grupe de sânge: A, B, AB sau O. Fiecare tip de sânge, de asemenea, grupat după factorul de RH negativ sau pozitiv.

De exemplu, persoanele cu antigene A au sânge de tip A, în timp ce persoanele cu antigene B au sânge de tip B. Persoanele cu antigeni A și B au sânge de tip AB, în timp ce persoanele care nu au niciun antigen pe globulele roșii au sânge de tip O (grup zero). În afară de aceasta, există și sistemul RH, care cuprinde două grupe de sânge diferențiate prin prezența sau absența unor antigene specifice. În acest mod, în cazul prezenței pe suprafața eritrocitelor a antigenului D determină RH-ul pozitiv, iar absența sa determină RH-ul pozitiv. Tipul de sânge este o trăsătură genetică. Cu toate acestea, un copil poate avea un tip de sânge diferit de ambii părinți, în funcție de genele pe care le moștenește.

RH-ul are mare importanță în cazul sarcinii, dar și a transplantului de organe. Persoanelor cu o grupă de sânge rară le crește riscut de a avea complicații. Pentru a determina grupa de sânge se poate face un test rapid. Mai mult de atât, aceasta poate fi determinată și în cazul în care se donează sânge. Persoana care are grupa de sânge de tip O este numit donator universal. Aceasta poate fi administrată atât persoanelor cu RH-ul negativ, cât și pozitiv.

Sursă: Medical News Today