Începînd cu anul 1996, la 12 octombrie este marcată Ziua Mondială a Artritei, eveniment ce comportă o temă pentru fiecare an, însă întotdeauna axată pe creșterea gradului de conștientizare a nevoilor persoanelor cu artrită / reumatism și pe îmbunătățirea calității vieții celor suferinzi, eveniment de o importanță majoră, mai ales, în contextul existenței a peste 200 de tipuri de afecțiuni musculo-scheletice, cu o prevalență de 1% la populația generală. Aceasta ar însemna că aproape în fiecare familie ar exista o persoană care se confruntă cu asemenea maladie, or, cifra ajunge la 120 milioane de oameni pentru Europa.
Cea mai frecventă, mai ales, în rîndul femeilor, este artrita reumatoidă - o boală sistemică cronică care afectează articulațiile, țesuturile conjunctive, musculare, tendoanele și țesutul fibros, cauzând de cele mai multe ori durere și deformare. Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viață a celor afectați cu 5-10 ani, fapt care determină o atenție sporită asupra simptomelor timpurii ale bolii. Fiind o boala progresivă, artrita afectează abilitățile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare.
După 10 ani de la momentul diagnosticului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai puțin de 50% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă își mai pot continua activitățile zilnice obișnuite. Pacienții cu poliartrită reumatoidă au o predispunere crescută spre a dezvolta și alte complicații sistemice ale bolii precum: osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecțiuni dermatologice, printre factorii de risc numărîndu-se fumatul, diabetul, stresul, hipertensiunea sau excesul de cholesterol.
Pentru anul 2015, site-ul Zilei Mondiale a Artritei, http://www.worldarthritisday.org, administrat de EULAR (European League Against Rheumatism http://www.eular.org), propune de a participa în marcarea Zilei Mondiale a Artritei, postînd poze pe site-ul WAD, oferind sprijin în propagarea „Mesajului Thundercalp” și trimițînd acest mesaj (http://www.worldarthritisday.org/our-campaign) unui număr cît mai mare de persoane cu un gînd de susținere pentru persoanele care suferă de boli reumatice, familiile acestora, susținători, prieteni, colegi, cadre medicale, factori de decizie politică, etc.), postarea unui High 5 virtual, asemeni unei „furtuni” pentru sensibilizarea și constientizarea opiniei publice asupra bolilor reumatice și musculo-scheletice.
Menționăm că Ziua Mondială a Artritei a fost inițiată de către asociația „Arthritis and Rheumatism International” (ARI), fondată în 1988.