Hipoacuzia neurosenzorială severă şi profundă poate fi tratată. Acest lucru este posibil datorită implantului cohlear – singurul dispozitiv medical, care poate să înlocuiască efectiv un simţ uman. El poate să le dea nou-născuţilor hipoacuzici posibilitatea de a percepe sunetul, de a dezvolta o vorbire normală şi a avea un mod de viaţă obişnuit şi chiar cânta la un instrument. Cu alte cuvinte, implantul cohlear este un fel de bypass care trece peste părţile nefuncţionale ale urechii interne stimulând direct nervul auditiv, care trimite informaţia la creier.
Astfel de operaţii se efectuează şi la IMSP Spitalul Clinic Republican. Ultima fiind realizată pe data de 23 februarie, anul curent. Pacientul a fost un băiat de doi ani. Operaţia a trecut cu succes şi durat în jur de două ore. Costul operaţiei a fost acoperit de poliţa de asigurare medicală, însă dispozitivul necesar a fost procurat cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, a prietenilor şi rudelor acestei familii. Dispozitivul este produs de o companie din Austria.
Potrivit medicului, conf. univer. Andrei Antohi, pentru rezultate mai bune, implantarea trebuie efectuată cât mai timpuriu. „Cel mai bine ar fi ca intervenţia chirurgicală să fie realizată până la 7 ani, deoarece până atunci creierul este mai receptiv la stimularea auditivă şi la învăţare”, a declarat doctorul.
Prima intervenţie de implant cohlear a fost efectuată la SCR în anul 2014. Până în prezent în instituţie au fost realizate 14 astfel de operaţii.