Și tu poți salva vieți!

21.06.23

Și tu poți fi erou! Donează sânge!

Valeriu Zaporojan este unul dintre pacienții, care a fost salvat datorită transfuziei de sânge în timpul unei operații complicate. Bărbatul de 66 de ani suferea de afecțiuni aterosclerotice tricoronariene cu clinică vădită de angină pectorală de efort. Acestuia i s-a realizat operația de bypass aorto-coronarian pe trei artere, o intervenție chirurgicală care în majoritatea cazurilor necesită transfuzarea de componente sanguine, cum ar fi: concentrat eritrocitar, concentrat de plachete, plasmă proaspătă congelată și crioprecipitat.

Astăzi bărbatul se simte bine și își exprimă gratitudinea față de donatorii de sânge, subliniind faptul că fiecare picătură de sânge contează și are o valoare inestimabilă:

Cred că dacă nu ar fi fost acei donatori, pe care noi nici nu-i cunoaștem, nu am fi fost acum aici. O picătură de sânge este foarte scumpă. Le doresc sănătate donatorilor. Poate niciodată nu voi vedea acele persoane, dar nu contează cine sunt, din ce țară, ei trebuie să știe că salvează zeci și sute de vieți. Și eu am fost donator activ. Am donat sânge în timpul serviciului militar, de la vârsta de 18-19 ani până la 60 de ani. Numai cei, care au trecut prin operații complicate, știu cât de prețioasă este donarea de sânge”.

În acest context, apelăm către toți cei care sunt eligibili pentru a dona sânge și îi încurajăm să se alăture acestui act nobil. Și tu poți salva vieți!