Pacientă în vârstă de 26 ani a fost transferată în SCR la a 32-a săptămână de sarcină, cu o complicație – hemisinusită, cu afectarea sinusului maxilar și a sinusului frontal. Femeia mai avea și un edem al pleoapelor, mai evident la pleoapa superioară. Cu toate că văzul și mișcările globului ocular erau depline medicii s-au alertat pentru că e un proces acut, care necesită asistență de urgență. Deasemenea, după examinare, medicii au depistat două rădăcini de dinți distruse. Cu constația medicului stomatolog din cadrul secției consultative a policlinicii spitalului Republican s-a decis înlăturarea acestora.
Prima intervenția suportată de femeie a fost în seara zilei de sâmbătă, când s-a efectuat o higmorotomie extra nazală (sinusul maxilar era plin cu secreții purulente), s-a făcut și o trepanopuncție. Intervenția a fost efectuată de către Eusebiu Sencu, doctor în medicină, conferențiar universitar. A doua zi a diminuat edemul pleoapei, iar pacienta începuse să se simtă mult mai bine. Duminică după amiaza însă la pacientă din nou s-a agravat situația cu apariția unei cefalei, edemul începuse să crească, apăruse și o ușoară exoftalmie.
Odată cu reapariția acestor complicații, prin convocarea unui consiliu medical, s-a decis că este nevoie de o reintervenție, la consiliu a participat și administrația spitalului cu medicii obstetricieni ginecologi de la Institutul Mamei și Copilului.
Pe parcursul nopții bolnava începuser a se simți rău. Începuseră deja și în indicii din sânge să fie identificate schimbări, în urină se depistase proteină și leucocite, ceea ce sunt indici nu prea buni. În acel moment doctorii au luat decizia că este nevoie de a interveni mai amplu pentru nu a ajunge la niște complicații mai serioase.
În mode de urgență în consiliu s-a luat decizia ca să se efectueze o cezariană pentru a nu risca cu viața copilului. Intervenția a fost efectuată de către o echipă de medici din cadrul Institutului Mamei și Copilului. După care Andrei Bajureanu, chirurg ORL a efectuat o intervenție edoscopică cu deschiderea tuturor sinusurilor pentru a evita declanșarea unei noi complicații intra craniene.
„Pacienta se afla într-o stare foarte gravă, iar noi am depus maximum efort pentru a realize cu success intervenția. În ultimii 8 ani am efectuat șapte astfel de operații. Intervenția a dus la o dinamică pozitivă, iar noi ne simțim împliniți că am reușit să salvăm și viața mamei și a fătului” a declarat Andrei Bajureanu.
„Evident să este ceva mai neobișnuit. În astfel de cazuri există mai multe abordări de conduită. Noi am încercat să facem totul în beneficiul pacientei, și am decis să facem aceste două intervenții concomitent. Intervenția dublă a durat cam în jur de 4 ore dar ne bucurăm că totul a trecut cu succes,” a declarat Eusebiu Sencu.
În urma discuțiilor cu pacienta aceasta s-a arătat recunoscătoare medicilor SCR, pentru munca și dăruirea pe care o depun în cazul fiecărui bolnav. Aceasta a dorit să menționeze că a beneficiat de o calitate a serviciilor medicale la un niver înalt, și că și-ar dori ca în toate instituțiile din țară să existe doar o astfel de atitudine din partea medicului către pacient.
Cu lacrimi în ochi împreună cu soțul femeia a spus că abia așteaptă să își țină bebelușul în brațe, care la moment se află la Institutul Mamei și Copilului.