Realitatea societăţii în care trăim cu toţii ne oferă zilnic diferite poveşti de viaţă, care, în anumite cazuri, au un final fericit. Printre acestea se numără şi dramele persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice severe, salvarea cărora rezidă doar în operaţia de transplant al ficatului. Or, astăzi, anume transplanturile de organe se prezintă ca o speranţă într-un viitor pentru toţi cei aflaţi în suferinţă.
În acest sens, performanţele medicilor chirurgi din IMSP Spitalul Clinic Republican sînt remarcabile. Două transplanturi de ficat în mai puţin de jumătate de an, care au avut un rezultat pozitiv pentru pacienţi, constituie un succes în domeniul chirurgical al instituţiei, dar şi al Republicii Moldova. Ambele intervenţii au fost realizate de echipa condusă de către profesorul român Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti şi Directorul Clinicii 1 Chirugie,Vladimir Hotineanu.
Evoluţia în acest segment al chirurgiei însă continuă. Exemplare în acest context sînt operaţiile de transplant hepatic din zilele de 21 şi 22 noiembrie curent, cînd vor fi supuşi transplanturilor persoane care suferă de ciroză hepatică. În primul caz, recipientul în vîrstă de 47 ani, cu etiologie virală HBV, va beneficia de ficat de la frate, pe post de donator, cu vîrsta de 49 ani. În al doilea caz, pentru recipientul (47 ani) cu etiologie virală C, forma activă, evoluţie progresivă, donatorul este fiica, cu vîrsta de 20 ani.
Echipa de medici va fi constituită din specialişti de la SCR şi din România, şi anume: chirurgii - Hotineanu Vladimir, Hotineanu Adrian, Ivancov Grigorie, Burgoci Sergiu, anesteziologii - Cojocaru Victor, Talpă Dumitru, specialişti din secţia Reanimarea generală, alături de şeful secţiei dna Moraru Elena, precum şi personalul de asistente medicale din chirurgia hepatobiliopancreatică şi, respectiv, reanimarea generală din SCR şi echipa de chirurgi din România, printre care se numără chirurgii Braşoveanu Vlad, Tomescu Dana, microchirurgul Zamfirescu Dragoş ş.a.
Intervenţiile chirurgicale au fost de durată şi, pentru că este perioada post-operatorie precoce, protagoniştii operaţiilor, adică atît donatorul, cît şi recipientul se vor afla sub supravegherea medicilor specialişti.
Amintim că anterior au fost realizate două operaţii de transplant de ficat la 22 februarie şi 07 iunie curent, în IMSP Spitalul Clinic Republican, singura instituţie medicală în ţară care efectuează astfel de operaţii.