"Medicul, pacientul și boala: provocări și soluții"

09.05.23

În perioada 4-7 mai 2023 la Chișinău, Republica Moldova în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga" și Miercurea Ciuc, România "Casa de studii Jakab Antal" a avut loc, în format hybrid, Conferința Aniversară a VII-a Ştiinţifico-Practică Națională cu participare Internațională a Asociației Balint din Moldova comasată cu Conferința Aniversară a XXX-a  a Asociației Balint din România cu genericul "Medicul, pacientul și boala: provocări și soluții".
Moderator– psihologul clinician al IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, președintele Asociației BALINT din Moldova, Veronica Calancea. 

Această conferință a fost preconizată pentru a studia și dezvolta potențialul terapeutic al relației clinician-pacient. Grupul Balint este o metodă ușoară și foarte eficientă pentru reducerea stresului profesional și epuizării emoționale în activitatea clinicienilor și nu numai. Metoda grupului Balint este utilă pentru reprezentanți ai multor altor profesii a căror muncă este asociată cu emoțiile umane cât și pentru cei cointeresați de profilaxia sindromului Burnout, care implică suprasolicitare și depășirea capacităților noastre personale.

În conformitate cu  ICD-11 (Clasificatorul International a Bolilor), Burnout-ul este definit ca un sindrom rezultat în urma gestionării incorecte a stresului cronic la locul de munca. Acest eveniment a adus la cunostinta participanților partea teoretică și metode practice referitor la dezvoltarea și educația continuă în domeniul managementului stresului și sănătății mentale la locul de muncă, promovarea modelului multidisciplinar în activitatea profesională, eficiența actului terapeutic prin îmbunătățirea relației în triada medic/psiholog-asistent medical-pacient/beneficiar, necesitatea dezvoltării și aplicării programelor de prevenire și combatere a sindromului burnout cu ajutorul grupurilor Balint ca grup de suport și terapie profesională.
În acest context, aducem mulțumiri tuturor participanților și colegilor din România.