Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan a efectuat o vizită de lucru la IMSP Spitalul Clinic Republican pentru a se asigura dacă se respectă noile reguli de organizare a tratamentului chirurgical al copiilor cu malformaţii cardiace congenitale.
Împreună cu directorul SCR, prof. dr. Anatol Ciubotaru, ministrul a vizitat secţia de Reanimare malformaţii cardiace congenitale din cadrul instituţiei şi a discutat cu părinţii, copii cărora au fost operaţi azi şi ieri. Una din mame a relatat că a născut la Institutul Mamei şi Copilului. Tot acolo, s-a spus că micuţul are un viciu cardiac. Femeia povesteşte că a fost adunat un consiliu, unde medicii au stabilit că acesta poate fi tratat în Moldova.
„Am avut norocul că am ajuns la Spitalul Clinic Republican. Nu am cheltuit nici un leu. Totul a fost gratuit, iar copilul acum este perfect sănătos” a povestit femeia.
O altă mamă, copilul căreia a fost recent operat trăieşte în Bender. Ea a născut la Institutul Mamei şi Cpilului.
„Medicii de la IMC ne-au contactat pentru a organiza o întâlnire. Astfel consiliul a stabilit diagnosticul copilului, iar peste câteva ore acesta a fost adus la SCR şi operat. Vedeţi şi acum: copilul se simte bine. Operaţia a decurs cu succes” a declarat directorul SCR, Anatol Ciubotaru.
Ruxanda Glavan a dăruit mămicelor un cadou simbol – suvenir în formă de înger, pentru ca ele să aibă noroc toată viaţa şi le-a urat sănătate.
Totodată, ministrul a vizitat şi copii care au fost deja transferaţi din reanimare în secţia Chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale. Acolo însă, ea a descoperit un caz, când părinţii au fost duşi în eroare şi impuşi să se trateze peste hotare. Aceasta s-a întâmplat în anul 2015, când copilul a fost operat la inimă pentru prima dată, la vârsta de cinci zile după naştere.
„Am fost operaţi la Kiev. La acel moment, doctorii unde am născut, i-au spus soţului că aşa copii nu se tratează la noi în Moldova şi nu se fac aşa intervenţii. Un medic i-a povestit soţului că micuţii care se operează la noi în ţară – rămân invalizi. Pentru intervenţie şi alte cheltuieli ne-a costat în jur de 7.500 de euro. Totodată, timp de doi ani, la fiecare trei luni soţul cu fiica plecau la consultaţii în Kiev, pentru ce achitam în total 300 de euro” a declarat mama copilului.
Acum fetiţa a fost operată a doua oară, însă de această dată gratuit, în Moldova, la SCR. Potrivit şefului secţiei Chirurgie malformaţii cardiace congenitale, Liviu Maniuc, diagnosticul care i-a fost stabilit în 2015, putea fi tratat aici, în ţară.
În acest context, Ruxanda Glavan a declarat: „Mesajul meu pentru fiecare părinte este: fie antinatal, fie după naştere dacă s-a stabilit o suspiciune sau un diagnostic confirmat de o malformaţie cardiaca – primul lucru pe care trebuie să îl facă este să ceară specialiştilor ca să existe o decizie a comisiei. În cadrul acestei comisii trebuie să fie implicaţi atât medicii de la Institutul mamei şi Colilului şi obligatoriu specialiştii de la Spitalul Clinic Republican – aici avem capacităţi, avem resurse umane bine pregătite, suficiente, toate utilajele necesare. Avem toată infrastructura pentru a asigura o bună perioadă postoperatorie”.
Ministrul a mai subiliniat că medicii, care nu vor respecta regulile noului ordin – vor fi sancţionaţi, inclusiv vor fi impuşi să restituie sumele financiare, pe care părinţii le-au plătit în cazul în care nu s-a respectat protocolul.
Anul trecut, s-au depistat circa 15-16 cazuri, când copii care puteau fi salvaţi în ţară, au fostoperaţi peste hotare.