Anual, la 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun, campanie desfășurată sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acţiunile din cadrul acesteia vin să sensibilizeze publicul privind riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de tutun.
În fiecare an este stabilită tema campaniei. În 2017 aceasta este: „Tutunul – o amenințare la adresa dezvoltării” . În acest context, Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și OMS în Moldova, pe 25 mai 2017, au dat startul Săptămânii de comunicare și sensibilizare, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun 2017, cu sloganul „Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.
Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, în Republica Moldova fumează 48,5 la sută dintre bărbați și 8,2 la sută dintre femei. Printre copiii cu vârste între 13-15 ani, viciul este răspândit în proporție de 10,4 la sută. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, autoritățile din domeniul dat și poliția vor efectua vizite în localurile publice şi vor organiza mai multe acțiuni de promovare a modului de viață sănătos. Amintim că în data de 31 mai 2017, se va împlini un an de la intrarea în vigoare a legii privind controlul tutunului (articolul 26 al Legii nr. 278 din 14.12.2007).
Documentul dat prevede protejarea sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară, fiind demonstrat pericolul real al expunerii la fumul de tutun asupra sănătății.
În cadrul unei conferinţe de presă, dna viceministru al Sănătății, Aliona SERBULENCO, șeful Direcției ordine publică a Inspectoratului General de Poliție al MAI, Marin MAXIAN și reprezentantul OMS în Republica Moldova Haris HAJRULAHOVIC au menţionat că interzicerea fumatului în locurile publice a contribuit la îmbunătățirea stării de sănătate a societăţii. Aceştia au mai adăugat că numărul bolnavilor cronici, care au solicitat asistență medicală în cadrul spitalelor republicane, a scăzut cu aproximativ 10 la sută după aplicarea interdicției, de la 8515 de bolnavi în decursul lunilor iunie-decembrie 2015 la 7692 de bolnavi în aceiași perioadă din 2016.