Astăzi, în cadrul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga” a avut loc o conferință cu tema: “Măsuri de prevenire și tratament ale gripei”. La conferință au participat șefii departamentelor, șefii secțiilor, asistentele medicale superioare, medicii rezidenți.
În legătură cu înregistrarea și spitalizarea mai frecventă în cadrul SCR a pacienților cu gripă/complicații postgripale, discuțiile s-au axat pe metodele de prevenire și tratament ale gripei. Concomitent, au fost menționate acțiunile care vor fi întreprinse de către toți colaboratorii instituției pe perioada de epidemie de gripă.
- Ce este gripa?
Gripa este o boală infecțioasă acută, foarte contagioasă, cauzată de diferite variante de virus gripal.
- Gripa este o boală banală sau periculoasă?
Gripa poate avea o evoluție ușoară (asemănătoare unu simplu guturai) sau poate fi extrem de gravă (cu deces rapid) în dependență de agresivitatea (gradului de patogenitate) virusului gripal și starea sănătății persoanei care a contractat gripa.
- Se transmite gripa cu ușurință?
Gripa este o boală extrem de contagioasă, care se transmite cel mai adesea de la o persoană bolnavă la un om sănătos prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate recent.
- Gripa poate fi contractată de orice persoană?
Infecția gripală este o boală extrem de contagioasă care poate fi contractată de orice persoană la orice vârstă. Este important de a cunoaște că nou-născuții și sugarii cu vârste până la 6 luni pot face gripă dacă mama lor nu a fost vaccinată în sezonul respectiv contra gripei.
- Care sunt persoanele cu risc sporit de complicații postgripale?
Persoanele vârstnice, bolnavii cronici (asmatici, pulmonari, cardiaci, diabetici etc.), gravidele indiferent de perioadă, copiii mici, persoanele imunosupresate, bolnavii oncologici.
- Se poate preveni gripa?
Da, în special prin vaccinare antigripală, iar în cazul existenței contraindicațiior se pot aplica produse medicamentoase antivirale cu condiția administrării lor în primele 12–48 ore de la expunere și pe toată perioada riscului de infectare.
- Se poate deosebi gripa de celelalte răceli?
Din punct de vedere al semnelor și simptomelor de boală, gripa clinic decurge foarte asemănător cu celalte infecții respiratorii virale acute, dar spre deosebire de ele, gripa poartă un caracter de boală cu afectare generală, sistemică, cu extindere rapidă în populație.
- Care sunt riscurile unei femei gravide care contractează gripa?
La gravida sănătoasă, gripa obișnuită (sezonieră) poate conduce rar la complicații și deces. În schimb, gripa pandemică poate determina la gravidele sănătoase sau la cele cu boli cronice (cardio-vasculare, diabet, bronșite cronice, astm bronșic, hepatite virale, HIV/SIDA etc.) mai multe complicații și decese decât gripa anuală de sezon.
- De câte ori trebuie să ne vaccinăm contra gripei pe parcursul vieții?
Datorită faptului că virusul gripal permanent suferă mutații (schimbări frecvente la nivel de dreif și șift), compoziția vaccinului se modifică în fiecare sezon, de aceea se recomandă în special ca persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire (vârstnici, femeile gravide, bolnavii cu afecțiuni cronice, persoanele cu status imun compromis, lucrătorii medicali, poliția, vameșii, persoanele antrenate în diferite servicii publice, precum și celalte categorii de populație) să se vaccineze antigripal anual.
- Cum ne putem proteja de gripă?
În perioadele epidemice, atunci când nivelul de contagiozitate este maxim, este bine să evităm contactul cu persoanele bolnave, să evităm aglomerațiile publice (spectacole, manifestări sportive, culturale, transportul public, piețele de realizare a produselor etc.). Concomitent se cere să nu utilizăm în comun obiectele personale ale bolnavului de gripă. Actualmente numai vaccinul gripal oferă protecție maximă.
- Gripa se poate transmite prin obiecte?
Bolnavul cu gripă poate transmite infecția prin secrețiile respiratorii (nazale, faringiene, bronșice) care conțin virusul gripal, eliminate prin tuse, strănut sau vorbit. Microparticulele de secreții suspendate în aer pot contamina aerul dintr-o încăpere sau un vehicul, obiectele personale sau mobilierul, permițând gripei să se transmită și la persoane, într-un interval de timp relativ scurt. Distanța de 1,0–1,5 m de la persoana bolnavă în timpul tusei sau strănutului este suficientă pentru a asigura transmiterea gripei persoanei (persoanelor) înconjurătoare.
- Care sunt complicațiile determinate de gripă?
Complicațiile postgripale cele mai frecvente sunt respiratorii: pneumonii determinate, exclusiv de virusurile gripale sau în asociere cu unele bacterii (pneumococ, stafilococ, Haemophilus influenzae), care de comun pot cauza sinuzite, otite, bronșite acute și mai rar, complicații cardiovasculare (miocardite, pericardite) și neurologice (meningite, encefalite, meningoencefalite) etc. Există și cazuri de gripă (complicații postgripale) foarte grave, cu evoluție mortală în 2 zile.
- Ce trebuie să facă un bolnav de gripă pentru a nu transmite boala?
Pentru a nu transmite boala, sau de a minimaliza riscul transmiterii infecției gripale persoanelor sănătoase, bolnavul de gripă trebuie:
- Să evite contactul cu persoanele sănătoase din jur, în special cu cele care prezintă un risc sporit de îmbolnăvire (vârstnici, bolnavii cu diferite patologii cronice (cardio-vasculare, diabet, bronșite, astm bronșic, hepatite virale, tuberculoză, etc.). De asemenea se cere de a exclude totalmente contactul cu femeile gravide;
- Să nu participe la diferite manifestări publice (sportive, culturale, vizite și deplasări în locuri aglomerate);
- Să folosească șervețele igienice sau batiste, eventual să poarte mască pentru a limita răspândirea și transmiterea virusului gripal în timpul tusei, strănutului sau vorbirii;
- Camera (încăperea) unde se izolează bolnavul trebuie să fie bine aerisită zilnic, iar obiectele de uz (folosință) personal și suprafețele tari să fie curățate (apă cu detergenți sau ștergerea cu diferiți dezinfectanți), vesela de bucătărie folosită de bolnav se cere de a fi opărită.