Mulțumire dnei Tofan Neonila

02.04.24

Neonila BALTAG-TOFAN este medic-endocrinolog la IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Un OM excepțional, cu o minte strălucită, cu un suflet de aur. Altfel spus, este un „medic de la Dumnezeu”, duă cum o caraterizează scurt pacientele din salonul nr.1, Secția endocrinologie a SCR, care beneficiază cu generozitate de cunoștințele și profesonalismul ei.

Când am fost testată primar cu diabet zaharat, am căzut într-o depresie de durată, mă pomenisem față în față cu necunoscutul. Dar în destinul meu a apărut Neonila Tofan și după prima întâlnire cu medicul mi-am zis, că chiar Dumnezeu a avut grijă de mine. Cu multă, multă răbdare ea m-a școlit, m-a alfabetizat în domeniu și m-a convins, că viață cu diabet nu este o condamnare dacă o trăiești corect și respecți recomandările.

Anul acesta fac două decenii. Și, Slavă Domnului, mai rău să nu fie! În perioada de câteva spitalizări, ghidată de medicul-endocrinolog, am reușit să însușesc multe lucruri utile și benefice pentru sănătate, pe care le respect pentru „diabetul zaharat”.

După o întrerupere de aproape 8 ani, recent, după o criză, am ajuns iarăși „în gestiunea” medicului și a echipei din Secția Endocrinologie, IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde, cu multă amabilitate m-a întâlnit medicul-endocrinolog Neonila Tofan cu un „arsenal” de cunoștințe, în detalii, a evoluției „diabetului meu personal”. Uimitor, cum de ține minte după o pauză atât de lungă, că doar are sute și mii de pacienți?

Am găsit răspunsul în cele câteva zile, timp în care m-am aflat la tratament sub îndrumarea generoasă a dumneaei. A devenit și mai atentă față de noi, pacienții, și mai detaliată în discuțiile cu fiecare pacient, și mai răbdătoare în explicații: întrebări minuțioase, control, analize medicale comparative de laborator, sfaturi și detalizări profunde etc. Și nu de dragul anamnezei, dar pentru că vroia să afle, să descopere detalii, nuanțe, coincidențe ale evoluției bolii etc., conturând specificul și individualitatea fiecăreia din noi. Ele, aceste elemente individuale, și rămân în memoria doamnei Neonila Tofan pentru mult timp.

Viața medicului e constituită din foarte multă muncă, îmbinată armonios cu experiență, vocație, talent, dragoste de aproapele. Neonila Tofan și-a ales profesia după placul inimii, dar și Dumnezeu a pus mâna Sa pe creștetul acestei doamne plăpânde la exterior, dar cu un suflet mare, cu o inimă ce încape în sine suferințele și problemele celor care i se adresează după ajutor. Cu anii doamna doctor endocrinolog a devenit „o carte de vizită, un bilet de legătură între pacient și diabetul său propriu”, or, ea lecuiește nu doar după protocolul medical, dar tratează și individual - cu vorba, cu fapta, cu atitudinea, cu profunde cunoștințe. Obsedată de devotament și pasiune, de vocație și dedicație, Neonila Tofan găsește cuvintele potrivite atât pentru diabeticii „cu stagiu”, care-și cunosc deja bine afecțiunea, cât și pentru cei noi, dezorientați și pierduți încă, care se află abia la debutul bolii, încă nestudiată și necunoscută de ei.

Este o profesionistă desăvârșită, un Om bun și dedicat artei de a trata, e un medic trimis de Dumnezeu pe acest pământ pentru a alina suferințele oamenilor! Și o face cu mare talent, cu pasiune vis-a-vis de individualitatea fiecăruia. Ne ajută mult în gestionarea diabetului „școală ei practică”, când în cadrul vizitelor în salon ne ascultă, ne consultă individual, dar ne face și câte un mic „licbez” referitor la unele aspecte, în temeiul exemplelor concrete, alături avându-i pe rezidenți, viitorii medici, care învață lecții practice de la medicul endocrinolog experimentat Neonila Tofan, care accentuează, în mod special, unele aspecte specifice ale diabetului, asupra cărora e necesar să fie atrasă atenția în cazuri concrete de evoluție.

Pe lângă competentă profundă și precizia actului medical, doamna doctor emana căldură și bunătatea de care are nevoie oricine aflat în fața doctorului cu diverse întrebari, lecuiește cu vorba-i înțeleaptă. Să fii sănătos – e cel mai de preț lucru în această viață, munca medicului, extrem de prețioasă, fiind dedicată protejării sănătății omului!

Neonila Tofan, este un Medic extraordinar și un Om cu suflet de înger, pacienții ei au un mare noroc că dânsa face parte din destinul lor.

Cu desăvârșire, DVS, doamna doctor Neonila Tofan, sunteți o minune în viața oamenilor, cărora le dăruiți speranță și putere să treacă peste momente dificile! Vă dorim sănătate ca să aplicați Marele DVS Talent în arta medicală de a ajuta oamenii și să le puteți oferi o speranță în ziua de mâine. Să fiți mereu energică și receptivă și să aveți parte de pacienți recunoscători, care, fără eforturile, bunătatea, grija și profesionalismul DVS, greu s-ar isprăvi cu problemele concrete de sănătate. Vă dorim să fiți mereu ocrotită de către Cel de Sus și să aveți parte de cele mai bune lucruri, deoarece sunteți un specialist demn de toată admirația!

Recunoștință profundă pentru munca plină de tact, profesionalism, atenție, grijă față de pacienții diabetici!”

Cu respect, Valentina CEBOTARI