Mulțumiri Secției 2 COVID -19

30.03.21

Secției 2 COVID – 19

 a IMSP SCR “Timofei Mosneaga”

În ajun de 8 martie, am avut nenorocul sau MARELE Noroc să mă internez în secția Covid nr.2. Din prima clipă am avut impresia, că am nimerit într-un furnicar, unde niște îngerași în combinizoane albe de protecție permanent alergau, de parcă aveau implantate motorașe veșnice, le străluceau doar ochii blânzi și senini.

Pacienții foarte gravi, suferinzi, neputincioși, unii dezorientați ce refuză tratamentul, se rup să plece acasă sufocându-se de lipsa de oxigen, unii sunt transferați în Terapie Intensivă din cauza agravării stării, alții au avut norocul să se facă bine în cadrul acestei secții datorită competenței, profesionalizmului, atitudinii colaboratorilor care activează aici.

Tabloul descris este rupt din activitatea cotidiană a colectivului Covid Nr.2. Colectiv de doamne: asistente, bufetiere, infermiere care duc pe umerii lor toate greutățiile activității în frunte cu șefa secție doamna  doctor Oxana Bujor, medic de vocație de la Dumnezeu, care a închegat în jurul său un colectiv tot atât de frumos, competent, harnic, plin de calități omenești la superlativ ca și Domnia sa.

Obosite ,epuizate, au gasit întotdeauna pentru fiecare din noi cuvinte de încurajare de susținere, empatie, omenie și bun simț. Am simțit în această secție, că nu sunt singură cu problemele mele, că nu sunt izolată. La această situație a contribuit în fiece clipă fiecare membrul al colectivului pentru ce le mulțumesc enorm. Confortul psihoemoțional al pacientului ca și profisionalismul ocupă un loc aparte în protocolul de tratament al pacientului cu Covid în această secție. Am fost martoră, când câteva paciente, care scăpase din ghearele morții au format un cor de două voci și le cântau colaboratorilor romanțe, în semn de recunoștință.

Ce satisfacție mai mare poate avea un lucrător medical decât momentul revenirii la viață și externarea pacientului care a avut foarte puține șanse de a supraviețui. Vă mulțumesc dragi colegi, pentru devotament, professionalism, penru dăruire de sine și pentru că dăruiți vieți.

Am văzut în acest colectiv echipe întregi de rezidenți, tineri, plini de empatie, omenie, professionalism, care îndeplineau lucrul de medic, ajutau asistentele la cateterizarea venilor, aplicarea perfuziilor sau împingeau căruciorul cu un bolnav care trebuia deplasat la investigație. Iar atunci când se mai linișteau spiritile să intre în fiecare salon în rol de psiholog.

Vă mulțumesc, dragi rezidenti, că sunteți alături de colegii mei, de noi pacienții gravi, că posedați cele mai nobile calități omenești, profesionale, și dorința de ajuta oamenii în această perioadă dificilă. Sunteți mândria, viitorul și speranța medicinii noastre.

Doamna doctor Zinaida Alexa, abilitățile manageriale cu care sunteți  înzestrată de la Dumnezeu, profesionalismul înalt, atitudinea dumneavostră impecabilă față de tot ce faceți, perfecționalismul de care dați dovadă, v-au permis să organizați un department care lucrează ca ceasul. Face față tuturor situațiilor dificile și oferă șanse la viață pentru mulți pacienți critici.

Admirație și graditudine pentru dumneavoastră personal și pentru tot Departamentul Dumneavostră. Vă mulțumesc tuturor că mi-ați salvat viața, că am fericita posibilitate să scriu aceste sincere gânduri de mulțumire.

 Cu mult respect, Elena Moraru.

NOTĂ: În fotografie este reprezentată o parte a colectivului Secției 2 COVID - 19 și șefa Departamentului COVID - 19, doamna Zinaida Alexa.