În premieră operația de EVAR realizată de chirurgii SCR

03.10.22

În data de 28.09.2022 medicii cabinetului de chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au efectuat în premieră în Republica Moldova intervenția de EVAR, astfel salvând viața a trei pacienți. EVAR (Endovascular Aortic Repair) reprezintă alternativa minim invazivă comparativ cu varianta chirurgicală clasică de tratament a aneurismului de aortă abdominală, cu care erau diagnosticați pacienții – doi bărbați de 72 de ani și o femeie de 73 de ani.

Aneurismul de aortă abdominală reprezintă o dilatare progresivă segmentară a aortei cu risc de ruptură și consecințe catastrofice cum ar fi decesul. Această patologie este asimptomatică, de aceea depistarea tardivă a aneurismului poate fi fatală. Rata decesului în caz de ruptură este mai mare de 70%, iar 50% dintre pacienți pot deceda neajungand la spital. Operația clasică deschisă presupune rezecția aneurismului cu protezarea aortei prin incizie extinsă pe abdomen. Aceasta operație poartă riscuri majore datorită traumatismului operator mare, hemoragiei intra sau postoperatorii și a riscului de infecție.

Metoda de endoprotezare a anevrismului de aortă, EVAR reprezintă o intervenție minim invazivă. Printr-o incizie mică la nivelul rădăcinei coapsei, endograftul pliat se avansează sub control radioscopic cu ajutorul unui ghid prin artera femurală în interiorul aortei dilatate, iar apoi cu ajutorul unor dispozitive speciale se distinge proteza și se fixează, acoperind în întregime anevrismul. Drept urmare sângele va circula în interiorul endograftului reducând presiunea de la nivelul pereților aortici, determinând în timp reducerea dimensiunilor anevrismuliu și scăderea riscului de ruptura aortică. Avantajele terapiei endovasculare a anevrismului de aortă sunt: incidența diminuată a complicațiilor majore preoperatorii, iar durata de spitalizare și perioada de recuperare sunt mult mai scurte (2-3 zile în comparație cu 7-10 zile).

Ulterior pacienții au fost transferați în secția de profil pentru recuperare.  

Membrii echipei multidisdisciplinare care au asigurat intervenția:

  • Șef cabinet, Barat Sorin medic chirurg vascular/endovascular
  • Manica Ștefan, medic chirurg vascular/endovascular
  • Cerevan Eugen Medic chirurg vascular/endovascular
  • Daniela Jardan, medic chirurg vascular/endovascular
  • Anesteziolog Ciocârlan Andrei
  • Asistenta de anestezie Bacu Elena
  • Asistente de operație: Cojușnean Angela, Ana Lemnaru, Elena Naframita, Gogu Cristina.