O nouă premieră la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Pentru prima dată în cadrul instituției a fost aplicată metoda chirurgicală minim invazivă pentru tratarea unei malformații cardiace congenitale. Până acum astfel de intervenții se realizau prin metoda clasică.
Astfel, cardio-chirurgii SCR au salvat o pacientă de 22 de ani, care avea un viciu congenital, ce a fost depistat deja la vârsta adultă. Fata a fost diagnosticată cu defect septal interatrial masiv –o malformație în care lipsește o porțiune din integritatea septului și a progresat insuficiența valvei tricuspide. Acest defect este considerat "masiv" atunci când există o gaură foarte mare în sept, care duce la șuntarea sângelui din atriul stâng în atriul drept, astfel mărind volumul circulant de sânge în părțile drepte ale inimii și a circuitului pulmonar, ce duce la o supraâncărcare de sânge în plămâni. În cazul în care nu se intervine chirurgical, pot apărea complicații ca: mărirea atriului și ventriculului drept în volum aducând la progresarea insuficienței cardiace și apariția hipertensiunii pulmonare, apariția insuficienței valvei tricuspide și fibrilației atriale.
”Am realizat pentru prima dată plastia defectului de sept atrial cu plastia valvei tricuspide prin abord minim invaziv. Cu alte cuvinte s-a efectuat suplinirea lipsei de ”perete” – s-a preparat un segment de pericard și s-a aplicat pentru închiderea defectului de sept. Astfel se restabilește anatomia normală a cordului cu însănătoșirea completă a pacientului” a explicat cardio-chirurgul Ghenadie Bostan.
În timpul acestei metode minim-invazive abordul către inimă se face NU prin sternotomie (incizia sternului), dar prin minitoracotomie (prin unul din spațiile intercostale), fiind efectuată o incizie mică de 5-6 cm. Astfel cutia toracică rămâne integră. Operația a durat aproape 5 ore, fiind utilizată circulația extracorporală - o procedură medicală care implică preluarea temporară a funcției inimii și plămânilor prin intermediul aparatului de circulație extracorporală. Intervenția a decurs fără complicații.
”Mă simțeam rău de aproape 5 ani: aveam dispnee, oboseam foarte repede, deseori aveam dureri de cap, tremuram. După operație mă simt mult mai bine. Deja a doua zi pot singură merge și respir mult mai ușor, fac exerciții și nu am nevoie de ajutor fizic. Mulțumesc mult întregului personal medical” a povestit pacienta Anghelina.
Datorită metodei minim-invazive, fata se va recupera complet mult mai rapid, în 3-4 săptămâni, iar prin metoda clasică ar fi necesar pentru reabilitare și recuperare aproximativ 4-6 luni.
”Grație metodei minim-invazive lipsesc complicațiile pulmonare, sindromul dolor este minim, hemoragiile intra și postoperatorii, riscul infecțiilor postoperatorii este minim, iar unul din cele mai importante avantaje este aspectul estetic. În urma operației minim-invazive nu este afectat aspectul fizic al persoanei. Dispare disconfortul psiho-emoțional, care persista după o operație clasică – cicatrice mare în regiunea sternului. Acesta a fost un prim pas. Deja preconizăm utilizarea pe larg a metodei minim-invazive în SCR în cazurile malformațiilor cardiace congenitale”, a explicat șeful Departamentului chirurgie cardiovasculară și toracică, Gheorghe Manolache.
Pacienta a fost externată acasă și poate reveni la o viață obișnuită, fără restricții, poate frecventa studiile sau ieși la serviciu.
Echipa care a efectuat intervenția:
- Chirugii: Ghenadie Bostan, Nichifor Șciuca, Liviu Maniuc, Veronica Stratan (secundar clinic).
- Asistentă de operație: Natalia Gorea.
- Anesteziolog: Vera Dogotari, anesteziolog secundar – Anastasia Bobu.
- Perfuziolog: Iurie Guzgan.
- Asistent perfuzie: Angela Munteanu.
- Cardiolog-echocardiografist – Valeriu Cebotari