Cardiochirurgii din Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” sub conducerea șefului Departamentului Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, Gheorghe Manolache au realizat o nouă premieră națională. Este vorba despre înlocuirea concomitentă a valvei mitrale și aortice: trombectomia din cavitatea cordului și suturarea urechiușei atriului stâng a fost efectuată fără sternotomie, cu păstrarea integrității cutiei toracice.
Aceasta a fost posibil datorită continuării programului de intervenții cardiace minim-invazive prin obținerea treptată a experienței în acest domeniu la pacienții adulți și copii cu afecțiuni complexe. Până în prezent, înlocuirea celor două valve se realiza doar prin operație clasică (deschisă) cu sternotomie, lăsând leziuni majore pe aspectul fizic, totodată recuperarea fiind posibilă într-un timp mai îndelungat.
Pacienta a fost o femeie de 42 de ani ce suferea de o afecțiune reumatică. Boala i-a afectat ambele valve cardiace, prin îngustarea lor (Stenoza valvulară), încât fluxul de sânge circula cu dificultate în inimă. Unica soluție de a trata afecțiunea a fost tratamentul chirurgical.
”A fost realizată o intervenție cardiacă minim-invazivă complexă pentru înlocuirea ambelor valve (mitrală, aortică), având o durată de 5 ore. Evoluția după operație fiind una favorabilă, cu extubarea pacientei la 2 ore postoperator. Recuperarea cardiacă și externarea la domiciliu s-a reușit într-un timp redus. ” spune chirurgul operator Ghenadie Bostan.
”Suntem bucuroși că numărul pacienților, care pot fi eligibili pentru a fi operați minim-invaziv crește continuu. Această metodă poate fi aplicată atât maturilor cu vicii cardiace dobândite, cât și copiilor cu malformații cardiace congenitale” a declarat Sergiu Barnaciuc, șef Secție Vicii Cardiace Dobândite.
Echipa operatorie:
- Ghenadie Bostan – cardiochirurg operator, Vasile Corcea, Nichifor Șciuca, Grigore Namesnic – chirurgi asistenți
- Asistenta de operație: Tatiana Ceban
- Cardiolog-Ecocardiografie transesofagiană: Valeriu Cebotari
- Anesteziolog: Sergiu Gujuman, asistenta de anestezie – Elena Coslet
- Perfuziolog: Ionela Bulat, asistentă de perfuzie – Angela Munteanu
Avantajele Operațiilor Cardiace Minim-Invazive:
- Este păstrată integritatea cutiei toracice (traumatism operator redus)
- Recuperare mai rapidă: timp de spitalizare redus și revenire mai rapidă la activitățile zilnice.
- Durere postoperatorie redusă semnificativ
- Risc scăzut de complicații: mai puține infecții și complicații postoperatorii.
- Pierderea minimă de sânge: necesitate redusă de transfuzii de sânge.
- Rezultate estetice mai bune: lipsa cicatricei pe fața anterioară a pieptului.
”Odată cu extinderea experienței în acest domeniu a echipei medicale specializate, se lărgește vădit gama de operații pe cord prin abord minim-invaziv. Pâna în prezent, cardiochirurgii SCR ”Timofei Moșneaga” au efectuat în jur de 80 de intervenții pe inimă atât maturilor, cât și copiilor prin metoda minim-invazivă„ a declarat șeful Departamentului Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, d.ș.m., conf.univ. Gheorghe Manolache.
Bolnavii eligibili pentru acest tip de intervenții sunt operați în cadrul SCR ”Timofei Moșneaga” gratuit, în baza poliței de asigurare medicală obligatorie.