O zi din viața doctorilor Manica

13.06.24

Continuăm fotoreportajele dedicate Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului. Astăzi vă invităm să descoperiți povestea de viață a doi eroi dedicați medicinei, Ștefan Manica, chirurg endovascular și Lucia Manica, medic specialist bacteriolog - un cuplu special, care lucrează neobosit pentru a salva vieți, fiecare în domeniul său, dar uniți de aceeași pasiune arzătoare pentru medicină.

Lucia și Ștefan formează un cuplu de 14 ani. Medicina i-a unit destinele, încă din timpul facultății. ”De atunci s-a început o poveste frumoasă”, își amintește Lucia.

În timp ce dr. Ștefan, este deja la serviciu de la ora 6:30, Lucia pregătește micul dejun pentru cei trei copii: doi gemeni de 12 ani și o fetiță de 3 ani și jumătate. ”Deși trebuie să fiu la spital de la ora 08.00, vin mult mai devreme. Planific operațiile, fac extrasul, pregătesc protocoalele necesare, tot ce nu reușesc în timpul zilei, fac dimineața până la 8, căci intervențiile chirurgicale ne iau tot timpul și puterile”, povestește medicul.

După ce duce fetița la grădiniță și Lucia ajunge la serviciu. Astăzi însă, i-am prins venind împreună. Munca lor este plină de riscuri: Lucia se confruntă zilnic cu bacterii rezistente, în timp ce Ștefan lucrează sub radiație. „Ne este frică, dar mergem mai departe, căci ne place ceea ce facem,” recunoaște Lucia. Serviciul ei este esențial pentru diagnosticarea corectă și rapidă a infecțiilor, oferind astfel medicilor informațiile necesare pentru stabilirea tratamentului adecvat. „Lucrez cu culturi, medii și bacterii care sunt incubate timp de 12-24 de ore, pentru a oferi rezultate precise. Încerc să ajung înainte de ora 8, ca doctorii să aibă deja rezultatele”, spune ea. 

În timp ce Lucia se ocupă de culturi și bacterii, dr. Ștefan se pregătește pentru intervenții chirurgicale complexe. Chirurgia endovasculară, domeniul lui, necesită o atenție deosebită și planificare minuțioasă: „Operațiile ce le efectuez sunt majoritar minim invazive, dar uneori utilizăm și metodele hibride. Trebuie să analizăm cu migală discurile tomografice și dimensiunile vaselor, selectând metoda potrivită pentru fiecare pacient,” explică doctorul. Fiecare intervenție este o provocare unică. Chiar și în weekend, dr. Ștefan își dedică timpul spitalului. „El vine la lucru și atunci când nu este solicitat. Spune că așa cum își va pansa el pacienții săi, nimeni nu o va face. Știu ora la care se pornește la serviciu, însă niciodată nu știu ora când va reveni acasă” povestește soția.

”Teoretic trebuie să finisez ziua de lucru la 2.30. Dar niciodată nu este așa, mereu apar urgențe, trebuie să salvez pacienții”. Chiar și în ziua interviului, domnul doctor a avut două operații, dintre care una neplanificată, urgentă, salvând astfel viața unui om.

Soții Manica spun că le place să lucreze la același spital, deși se întâlnesc rar, dar totuși mai des decât acasă, povestesc ei zâmbind. Astăzi i-am prins împreună servind o cafea în timpul prânzului, fenomen foarte rar, zic ei.

În puținele momente de relaxare, Lucia își găsește liniștea în pictură, iar împreună, cei doi iubesc vânătoarea și pescuitul „Deși există stereotipul că bărbații preferă pescuitul fără femei, mie îmi place să merg împreună cu Lucia. Ea întotdeauna are mai multe ”trofee” decât mine” recunoaște Ștefan. În același timp, Lucia spune că Ștefan gătește rar, dar bucate alese. Copiii întotdeauna așteaptă felurile de mâncare neobișnuite pregătite de tata.

Soții Manica vin și cu un sfat pentru tânăra generație: ”Să aibă încredere în forțele proprii. Specialiștii buni trebuie să rămână în țara noastră, nu plecați”. Prin greutăți și sacrificii, Lucia și Ștefan Manica demonstrează că adevărata vocație și iubire pentru medicină pot transforma orice provocare într-o poveste de succes.

MAI MULTE FOTO - AICI